lördag 19 januari 2013

En man som heter Ove, Fredrik Backman

Detta är en bok om en man som heter Ove. Ove kör en Saab  en blå Saab  Ove kan ses som en riktig surgubbe och han har mycket bestämda åsikter om det mesta och tycker verkligen inte om någon. Ove anser att rätt ska vara rätt. Ove är även en man som hamnat ur led med tiden, han hör inte riktigt hemma här i samhället med all teknik och data som han inte förstår sig på. Ove går även en daglig morgonrunda där han inspekterar kvarteret och noggrant skriver upp främmande bilars skyltnummer, han sparkar lite försiktigt på dörrar och känner på låsen till förråden. Ove är en funktionell man som gillar ordning och reda. 

Och det är allt jag tänker berätta för er om Ove, resten vill jag att ni ska upptäcka på egen hand. Nu tänker ni kanske att en bok om en sur gubbe som kallas Ove inte känns direkt lockande men släpp de tankarna direkt och börja läsa. För detta är en helt fantastisk bok som handlar om vänskap, om mod, om att våga ha fel, om att åldras och om kärlek. Vi får lära känna en rad varma och härliga människor såsom Parvanehen, Jimmy, Anita och Rune och vi får absolut inte glömma bort Katten. Detta är en hjärtevärmande bok som gjorde att jag ömsom skrattade och ömsom grät stora krokodiltårar. Vid ett tillfälle hivade jag rent av iväg boken tvärs över rummet i ren förskräckelse. Backman låter oss även få ta del av en ömsint och vackert berättad kärlekshistoria mellan Ove och hans fru Sonja, jag låter Ove själv få säga några ord för att visa på den fina i denna historia. " Han var en man av svart och vitt. Och hon var färg. All hans färg."


Fredrik Backman är en duktig författare som gör ett strålande jobb med sin debutbok, ibland rör sig boken farligt nära gränsen till att övergå till ren fars a`la Stefan och Krister. Det är inget fel med dem men denna bok bör stanna på rätt sida gränsen och det lyckas Fredrik Backman med. Backman har ett rakt och enkelt språk och han leker gärna med orden. Fredrik Backmans liknelser är ofta väldigt roliga, som när Ove ska försöka köpa en Ipad så skriver Backman såhär om vad Ove tycker om själva kartongen "som om kartongen körde vespa och hade gymnastikbyxor på sig och precis hade kallat Ove ”kompis och sedan försökt sälja en klocka till honom”. 

Så läs denna underbara pärla till bok, läs, skratta, gråt en skvätt och bli berörd av Ove och alla hans äventyr.  Jag kan garantera dig att Ove och hans vänner kommer stanna länge hos dig.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar