onsdag 22 januari 2014

Att överleva

Charlotte Rogan, Livbåten

Tänk dig att du befinner dig på en kryssning, du är kanske nygift eller varit gift i många år, dina barn är med dig på resan, dina föräldrar är även de där kanske. Tänk dig sen att det mest ofattbara händer, skeppet förliser och sjunker. Du lyckas ta dig ombord en livbåt tillsammans med 39 andra människor, en livbåt som egentligen rymmer knappt hälften av det egentligen. Tänk dig att du nu måste slå bort andra människor som desperat vill komma upp i båten, men det går ju inte då båten är full och riskera att sjunka helt. Tänk dig att du får syn på ett litet barn på en planka men de som ror båten fortsätter rakt fram förbi barnet. Tänk dig sedan vad som skulle hända med din och dina medpassagerares mänsklighet, moral, etik och uppfattningar om rätt och riktigt när tiden går och ingen räddning kommer. Tänk på att maten sinar, de få skeppsskorporna är snart slut och färskvattnet är nästan helt slut även det. Hur skulle du reagera? Hur du skulle du bete dig i en situation som denna? Skulle du kunna ta ett val som innebär att någon av de andra blev tvungna att hoppa överbord bara för att du och de andra skulle kunna rida ut en svår storm?

Allt detta får Grace Winter vara med om när den oceanångare hon är ombord förliser. Året är 1914 och när havet slukar fartyget följer även hennes man med ner i djupet. De hann vara gifta i bara några få veckor. Nu kämpar istället Grace och medpassagerarna på den lilla livbåten för sin överlevnad. När boken tar sin början möter vi Grace och två andra kvinnor på väg inför rätten. De står åtalade för mord och risker dödsstraff. Vad hände egentligen där på livbåten? Via Grace dagböcker hon skriver i efterhand får vi ta del av det som hände och vi får följa med på en skräckfärd ute på havet.

Det är en tätt berättelse med ett mörkt tema, dock upplever jag en mjukhet i Charlotte Rogans ordval. Där finns en luftighet i texten som gör att det nattsvarta inte tar över helt, dock känns historien i sig kvävande och tung. Som läsare kan man inte undgå att börja fundera på sin egen reaktion, hur skulle man själv göra i en sådan situation? Det som även gör läsningen extra intressant är att vi enbart har Grace version av det som händer på livbåten och vi får den i efterhand. Hur mycket är det som egentligen stämmer och vad är det som fattas?  Man läser med andan i halsen och det är oerhört spännande hela tiden, trots att vi befinner oss på en så pass begränsad yta med ett begränsat antal människor så blir det aldrig tråkigt. Det är mycket intressant att se skiftningarna mellan människor allt efter tiden går, hur intriger dyker upp, rykten startas och hur vissa rent av blir bortstötta.

Jag är full av beundran inför Charlotte Rogans debutbok och jag hoppas verkligen att hon fortsätter skriva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar