fredag 17 januari 2014

Tyst gisslan

Jeff Deaver, Tyst gisslan

En skolklass bestående av 8 dösvstumma flickor och två lärarinnor, varav den ena lärarinnan även hon är dövstum tas som gisslan av tre män som rymt ifrån fängelset. De förskansar sig i ett gammalt slakthus med sin gisslan. Polisen och militären är snabbt på plats, FBI:s gisslanspecialist Arthur Potter kallas in och han inleder en tuff förhandling där männen hotar med att ta död på ett barn i timmen om de inte får igenom sina villkor.

Vi som läsare får nu följa med igenom den tuffa förhandlingen, samtidigt som vi omväxlande får följa med den unga lärarinnan inne i slakthuset. Det är riktigt spännande att följa arbetet och upplägget känns riktigt trovärdigt. Det är inte någon blodig bok men man sitter som på nålar nästan hela tiden. Arthur Potter och hans team kämpar inte enbart med förhandlingen för att få gisslan fri utan de måste även kämpa mot motstridiga poliser som anser att det är deras fall. Intriger och maktkamper inom de egna leden rubbar förhandlingarna vid ett par tillfälle.  Jag tyckte detta var spännande läsning, bra lättsam läsning. Det var även en snygg vändning mot slutet.

Jag var egentligen ute efter Deavers serie om Lincoln Rhyme, men visste då inte att den serien börjar med I Samlarens spår och att detta då är en fristående bok. Men jag är inte helt missnöjd med felvalet!

Boken är rätt gammal och man får nog enbart tag på via tex biblioteket, därför finns det ingen bild med och länken går enbart till förlagets sida om författaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar