måndag 27 januari 2014

Engelsk läsning

Jag kände att jag ville ta tag i min engelska läsning baserat på två olika anledningar, dels för att jag vill bibehålla och öka min förståelse för det engelska språket, dels för att många böcker av den sort jag gillar ( mörka thrillers med intellektuell skärpa, skräck och spökliga historier som inte är de gamla vanliga utan fräscha och annorlunda med djup och intelligent smarthet som får håret att resa sig i nacken, deckare som har täthet i språket och en stil som är vass) inte översätts till svenska. Många är de guldkorn som aldrig någonsin kommer ut på svenska. Så nu ska jag börjar så smått att läsa mer engelska. Jag har precis läst ut min första och här får ni då mitt omdöme om den.

Julie Myersson, The Quickening.

 Rachel och Dan är nygifta, de väntar sitt första barn och bestämmer sig för att fly januarivädret i England. Dan har ordnat en romantisk resa till Antiqua på en lyxig resort. Redan när de anländer på ön känner Rachel att något inte är riktigt rätt. De får varningar ifrån okända människor som ber dom att lämna ön då det innebär en fara för speciellt Dan att vara där. Snart börjar allt att eskalera då Rachel möter en man, en man som viskar i hennes öra om hemska ting Dan har gjort i sitt förflutna. Men ingen annan ser denne man. Glas kastas i väggen av okända krafter och stolar som Rachel sitter på flyttar på sig. Ett mord begås på resorten och trots att de befinner sig på en paradisö med vita sandstränder, blått hav, solsken och de är omgivna av trevliga människor så växer Rachel skräck och paranoia.

Det är obehagligt att läsa om Rachels växande rädsla och ångest, Julie Myerson får det att krypa i skinnet på en och man läser vidare med andan i halsen och en känsla av att något verkligen är fel. Man får en lätt klaustrofobisk känsla allt efter som historien utvecklar sig. Vad är det som pågår? Gömmer verkligen Dan något fruktansvärt för Rachel? Vill han henne verkligen illa? Eller är där en hämndlysten ande som besatt Rachel? Eller är hon verkligen bara galen? Det är en bra historia med mörka toner, det känns verkligen fel att läsa om något så mörkt och ondsint när historien utspelar sig på en plats som enbart borde vara en paradisö. Solen och värmen skapar en skarp kontrast till det mörka som utspelar sig inom Rachel. Engelskan var även den lätt att läsa, några få ord som jag inte kopplade direkt men annars flöt läsningen på lätt och smidigt. Detta var verkligen en bra inledning på mitt lilla projekt att läsa engelska böcker, en god start på det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar