måndag 9 februari 2015

Hugo Cabaret eller historien om Georges Melies

Brian Selznick, En fantastiskt upptäckt av Hugo Cabret

Handling:
12-årige Hugo bor i väggarna på Paris tågstation. Hans överlevnad hänger på hemlighetsmakeri och anonymitet. Men när Hugos värld plötsligt hakar samman, som kugghjulen i en klocka, med en märklig flicka och en bitter gammal man som är ägare till en leksaksaffär på stationen sätts hans liv och dyrbaraste hemlighet på spel. En kryptisk teckning, en älskad anteckningsbok, en stulen nyckel, en mekanisk man och ett dolt budskap är några av ingredienserna i detta spännande och fantasifulla mysterium. 

Vad jag tyckte:
 Den gamla mannen som förekommer i boken är en människa som funnits på riktigt, Georges Melies var i början av 1900-talet en pionjär inom filmskapande och i denna bok så har då Selznick vävt samman den fiktiva berättelsen om Hugo Cabret kring den sanna berättelsen. Detta är något som verkligen bli lyckat och det skapar en spännande historia fylld av vänskap och mod.  Hela boken är en upplevelse i sig, dels är det vanlig text men sedan är det också otroligt vackra blyertsteckningar som berättar en del av historien. Dessutom finns det även ett par stillbilder ifrån Melies filmer invävt i berättelsen.  En otroligt vacker berättelse som berör en och jag njöt verkligen av boken trots att jag inte tillhör rätt ålder! Jag såg själva filmen under juldagarna men läste boken först nu i år.  Boken om Hugo är en märklig och otroligt fascinerande berättelse, ett verkligt läsäventyr när det är som allra bäst. Jag fastnar i de otroligt vackra bilderna och går även tillbaka för att titta en gång till när jag läst ut boken.  En bok jag verkligen kan rekommendera och filmen är också den väldigt sevärd. De två kompletterar varandra på ett riktigt snyggt sätt.  Mysig och fantastisk bok om en mycket speciell pojke och hans försök att förstå livet och världen.

( kaosutmaningen: 14: Läs en bok där nycklar spelar en stor roll:  En hjärtformad nyckel har en stor betydelse i denna historia. )

1 kommentar:

  1. Jag har mikropaus, då finns det inget bättre än lite midnattstankar.

    Denna bok har vi sett som film den heter Hugo. Den är jättebra, kan jag verkligen rekommendera.

    SvaraRadera