onsdag 24 augusti 2011

Att läsa med nya ögon

Jag har påbörjat en skrivkurs, ja det lät ju allt pretentiöst men det är en kurs som Johanna Wistrand på Multimanus skrivit och använder sig av när hon leder skrivkurs på tex författarhögskolan. Vid ett tillfälle nu i sommar lade hon ut denna kurs som pdf-fil på sin hemsida och jag passade på att ladda ner den då. Kursen finns även att köpa i bokformat. Det är en kom igång och skriv kurs där man får lära sig grunderna i skrivandet, dom första två lektioner jag gjort handlar om gestaltning och sinnesintryck. Jag kommer följa kursprogrammet i min egen takt men jag kände att jag ville utvecklas i mitt skrivande och detta känns som en god början. 

Gestaltning handlar om att man istället för att skriva:  Hon är nervös" så skriver man " Hon tuggade på nageln som redan var halvt nerbiten till roten". Då får du som läsare chans att förstå utan att bli skriven på näsan att detta är en person som är orolig, nervös och att hon varit det en längre tid med. Detta har lett till att jag läser på ett annat sätt med nu, jag söker efter goda gestaltningar och formuleringar. Mycket intressant faktiskt är det, att man läst i så många år men nu läser med andra ögon. Väldigt stimulerande.

2 kommentarer:

  1. Du är så påhittig, att hitta något att göra om dagarna:)

    SvaraRadera
  2. Är fullständig facinerad hur du bara hittar på och så intellektuell du är. Vet du när ni barn var små så sa jag" de kan bli professor trots sina brister och fel och även flyga till månen" Här har vi en som är på god väg. Men du håll dig till jorden. Det räcker med att du tituelerar dig professor. Kram mams.

    SvaraRadera