måndag 9 februari 2015

Märkliga sammanträffande i ens läsning!

Ibland är det rätt märkligt om hur ens läsning slumpar sig så att de tre böcker man hunnit läsa den senaste tiden handlar om samma sak men på tre helt olika sätt!  Mina senaste tre böcker har alla nämligen handlar om elektricitet på ett eller annat sätt. Först så läste jag klart Lars Wilderängs ruggigt bra bok Stjärnklart, en svensk dystopi där grunden är att hela Sverige blir strömlöst och vad händer med ett samhälle när strömmen försvinner och inte verkar komma tillbaka? Därefter läste jag Stephen Kings otäcka bok Väckelsen som kretsar delvis kring en pastor som är besatt av elektricitet men då handlar det om att elektriciteten skulle kunna ge honom verktyg att öppna på dödens dörr.  Och nu i helgen läste jag ut en mellanålders bok, nämligen Teslas vind av Neil Shusterman och Eric Elfman, en bok som också berör elektricitet och där någon vill använda denna elektricitet på ett felaktigt sätt. Tre böcker som alla kretsar kring elektricitet och då känns det väl rätt logiskt att min nästa bok blev För in de döda av Hilary Mantel, där finns det inte det minsta lilla spår av elektricitet!

Men visst är det märkligt när ens läsning slumpar så, att den bildar ett slags udda tema utan att man ens tänkt sig ett tema!  Har ni råkat ut för det någon gång?2 kommentarer:

  1. Det händer lite då och då tycker jag, fanns sällan med tre böcker i rad. Men 2013 var ett år när det blev många böcker med hbtq-tema för mig, förra året (och speciellt första halvan av det) så kändes det som att andra världskriget var med i var och varannan bok :) Undrar vart det drar iväg i år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det väl så att ens läsning råkar få en viss inriktning, ofta är det kanske ett ämne/tema som man är nyfiken på eller som man trivs med och så blir det många böcker på samma område. Just tre på raken med samma grundtema tyckte jag var lite märkligt och roligt =)

      Radera