fredag 27 februari 2015

Bokbloggsjerkan 27 februari- 2 mars: Avbrutna bokserier och perfekta slut!

Denna vecka frågar Annika så här: "Den mest uppenbara frågan borde väl egentligen handla om bokrean, men i stället väljer jag att fråga dig om du har läst en bokserie som du slutade tycka om under resans gång och varför? Om du inte läser serier kan du väl i stället berätta om vilken bok som har haft det perfekta slutet (utan att lämna ut för många detaljer förstås). Naturligtvis finns det ingenting som stoppar dig från att besvara båda frågorna om du vill."

Jag älskar ju serier och just nu har jag mängder av serier igång, då blir det naturligt att några blir liggande mitt i serien så att säga. Men det innebär dock inte att jag slutat läsa serien, bara att jag inte hunnit läsa ikapp. En serie som dock fick ett oväntat långt uppehåll var Elisabeth Georges serie om Lynley och Harvers, härliga brittiska deckare men av någon anledning så slutade jag läsa. Nu har det kommit fem stycken sedan det oväntade uppehållet, dock så har jag nu lånat hem den del där jag tror jag sist läste för att läsa ikapp. Jag har några serier där jag enbart läst första delen men inte fler för att jag helt enkelt inte fastnade, dels är det Beautifull creatures av Garcia/ Stohl och dels är det Mortal instrument av Cassandra Clare där jag förvisso läst två delar men sedan inte brytt mig om att läsa mer. Det är nog de enda jag kan komma på nu faktiskt som jag gett upp helt. Vissa ligger som jag sa ovan bara lite på vänt, de är inte helt avslutade men tiden har inte räckt till för dem just nu.

Det perfekta slutet, det ska knyta ihop hela boken utan att bli för övertydlig eller för mycket, men det ska heller inte bli för litet.  Gärna något öppet slut men där man ändå känner att om det nu är en enskild bok, att man får ett tydligt slut. Helst inte " Och så levde de lyckliga i alla sina dagar slut" men gärna med en liten hint om framtiden om det behövs. Och inte alltför långa epiloger eller förklaringar i slutet.  Är det en del i en serie så får det gärna avrundas men lämnas lite öppet inför nästkommande del. Men utan en alltför stor cliffhanger eller bara helt abrupt slut. 

Det finns många fina böcker som passar in här tycker jag, Attentaten i Gallus av Eva Holmquist passar väl in på det senare. Det är en del i en serie som får ett tydligt slut men med några trådar lösa inför eventuella kommande delar. 

28 kommentarer:

 1. Jag läser ganska sällan serier som är längre än trilogier/kvartetter eftersom jag tröttnar fort

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Och jag älskar långa serie om det bara är välskrivna!

   Radera
 2. Elizabeth George, ja. Varför måste hon envisas med att skriva så långa böcker tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det som gjort att dragigt mig för att ta upp serien igen! Men tänkte ge henne en chans till, minns ju med stor glädje de tidigare böckerna i serien.

   Radera
 3. har också stupat på Georges serie även om jag var väldigt förtjust i de första.
  ett bra slut kan ofta vara ett oväntat slut; när författaren överraskar läsaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Så rätt så, ett oväntat slut är ofta ett bra slut.

   Radera
 4. Elisabeth Georges böcker skulle jag gärna läsa ikapp. Många kloka tankar om bra bokslut, kan själv dock uppskatta epilog eller förklaring (särskilt när det gäller gamla klassiker).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Epilog eller efterord eller liknande kan ha sin funktion, men då får de vara välgjorda och inte skriva mig som läsare på näsan.

   Radera
 5. Beautiful Creatures läste jag första i men har absolut ingen lust att läsa fler! Och Georges serie funderar jag allvarligt på att ge upp nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den serien har jag gett upp helt. Och Georges ska få en chans av mig trots allt negativt jag läst om henne i denna jerkan =)

   Radera
 6. Jag gav också upp Mortal Instruments.Elizabeth George har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den serien var inte alls bra tyckte jag.

   Radera
 7. Ja jag försökte hitta en bok som inte var serie, det var omöjligt. Så klart att inte man hinner med allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej idag är det väldigt vanligt med antingen långa serier eller trilogier! Och nej man hinner verkligen inte med allt =)

   Radera
 8. George har jag bara läst nån här och där av, men inte orkat följa ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste de första böckerna i ett svep på ett par månader för några år sedan, men tappade bort henne på vägen. Ska ge henne en chans trots allt negativt som skrivits under denna jerkan =)

   Radera
 9. Jag har också läst de två första böckerna av Cassandra Clare, men tagit en paus. Det kan bli lite mycket av henne. Men jag kommer absolut att läsa klart serien förr eller senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, jag tror inte jag kommer orka läsa fler av henne. det räckte med de två första. Jag gillar grunden i historien men det blir för mycket av det mesta.

   Radera
 10. Tvingade mig igenom Clares böcker - tyckte väldigt mycket om den första och höll hoppet uppe... Beautiful Creatures är jag nyfiken på, men ska sänka förväntningarna då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beautiful creatures kan det vara så att jag såg första filmen och den förstörde i princip allt som jag gillat med bok ett. Kanske jag ger den en chans till när det gått lite tid emellan. =)

   Radera
 11. Lynley och Havers gav jag upp för så länge sedan att jag till och med glömde svara den serien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Jag har ju lånat den del där jag stannade serien för bara några dagar sen så därför har jag den färsk i minnet =)

   Radera
 12. George slutade jag läsa efter När ingen ser, och har inte läst sedan dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, vi får se hur jag tycker om serien, är allt lite ängsligt nu efter allt negativt som skrivits om hennes serie i denna jerkan. =)

   Radera
 13. George böcker har jag också pausat i emellanåt, men nu har jag bara senaste kvar... En dag så ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Så många böcker, så lite tid

   Radera
 14. Du påminner mig om att jag inte läst Elizabeth George på evigheter!

  SvaraRadera