torsdag 14 april 2016

Veckans bokbloggsfråga vecka 15

Snart är veckan slut men tänkte hinna med att svara på veckans bokbloggsfråga. Efter att ha tillbringat större delen av dagen med telefonsamtal för att reda ut allt som kommit pga mitt skadade knä så kan jag behöva en stunds avkoppling.

Så här frågar Carola denna vecka: Tycker du om att läsa deckare? Vilken typ av deckare föredrar du i så fall, kluriga pusseldeckare, polisromaner, hårdkokta kriminalromaner eller något helt annat? Vad är det som gör en deckare till en bra deckare? Och vad tycker ni om de deckare för barn som har blivit så populära de senaste åren? 

Om jag läser deckare? Det kan man nog lugn säga att jag gör! Deckare utgör en stor del av det jag läser varje år och jag älskar verkligen deckare.  Jag läser pusseldeckare, polisdeckare och andra deckare, möjligen är jag inte så förtjust i just hårdkokta kriminalromaner även om det finns undantag.

En bra deckare bör ha med en trovärdig, underhållande och väl i genomtänkt historia med många kluriga ledtrådar och där svaret inte är förutsägbart, jag vill gärna bli överraskad och gärna känna mig lurad just nu jag trott att jag löst hela gåtan. För att det ska bli en riktigt bra deckare behövs också bra och intressanta karaktärer, det kan vara poliser men också privatdetektiver, är väl inte lika förtjust i privata personer som ska lägga sig i och leker polis men ibland kan det fungera också. En smart och genomtänkt förövare måste också finnas med, helst utan kursiva avsnitt då men kan tåla detta med.  Men förövaren måste få sitt utrymme och där det finns en rimlig förklaring till varför det blir som det blir.  Sedan är själva stämning, miljöerna och detaljerna viktiga, hur de ser ut beror lite på vilken sorts deckare det är. Är det pusseldeckare så krävs en viss sorts inramning och är det en råare polisroman så krävs en viss inramning. Sedan är jag inte helt oäven med att det förekommer ett visst mått av privatliv i deckare, jag vill gärna lära känna de personer som bekämpa brott och jagar misstänkta.

Jag har många favoriter när det kommer till deckare. Men tänkte tipsa om en del lite annorlunda deckare här!

* Vill man ha pusseldeckare som påminner om Morden i Midsumer och Agatha Christie så kan jag varmt rekommendera Louise Pennys fantastiska serie om Armand Gamache. Första boken i serien heter Mörkt motiv
* Vill man istället ha en polisdeckare som utspelas på en annorlunda plats, ett mörkt och fruset Kanada som är så långt ifrån det pittoreska Kanada som Louise Penny målar upp i sina böcker.  Så kan jag varmt rekommendera Giles Blunt serie om kommissarie John Cardinal. Första boken i serien heter Fruset offer.
* Om vi istället tar deckare som har en nypa av övernaturligt i sig så kan man läsa James Oswalds deckare med kommissarie McLean. Annorlunda deckare som växer för varje bok man läser, här heter bok 1 Flickoffret.
* En lite mer hårdkokt variant bjuder Dennis Lehane på tillsammans med privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angela Gennaro. Här får vi se den bakre sidan av Boston på ett mycket snyggt och välskrivet sätt. Arbetsklass-deckare skulle man kunna kalla dessa böcker. Första boken på svenska heter En drink före kriget. 
* Vill man ha en pusseldeckare som utspelas på väldigt ovanligt plats så ska man läsa Dror Mishanis deckare som utspelas i Teheran. Mishanis polis heter Avram, en karaktär som påminner väldigt mycket om Hercuel Poirot faktiskt! Men det är en modern deckare som speglar ett samhälle med stora problem. Det är inte våldsamt eller blodigt utan just mer som en pusseldeckare. Första boken heter Utsuddade spår.

Deckare för barn kan jag tyvärr inte uttala mig om då jag inte läst några sådana ännu, jag har hört talas om tex Lassemajas detektivbyrå men inte läst. Så den frågan låter jag de som är mer insatta i ämnet svara på.

3 kommentarer:

  1. Oj, vad många tips! De flesta har jag läst eller har oläst i hyllan, men tipset om Dror Mishani tar jag till mig :)

    SvaraRadera
  2. Bra tips! En del var helt nya för mig :) Tycker också att det är kul med oväntade twister i deckare :)

    SvaraRadera
  3. Mycket tips! Jag har hittills bara hunnit med Agatha Christies bok "tio små negerpojkar" och tyckte den var bra. Har du några tips på bra böcker hon har skrivit förutom den? :)

    SvaraRadera