måndag 22 augusti 2016

Temainlägg: Fascinerande livsöden

Här kommer det femte temainlägget som berör spännande sanna levnadsöden med koppling till djur och natur. Jag kan varmt rekommendera alla tre.

Vi börjar med att besöka en kvinna och en hök
H som i Hök av Helen McDonald

Helen McDonald förlorar sin far, en far som hon stod väldigt nära och som betytt väldigt mycket för henne. I sin djupa sorg vänder hon sig till det andra som ligger henne närmast hjärta nämligen fåglarna och då främst falkenerarkonsten, Detta var något som hennes far lärde henne och genom att återkoppla till denna kan Helen McDonald bearbeta sin sorg.  Hon bestämmer sig för att försöka sig på att tämja den fågel som är ökänt svår att arbeta med nämligen duvhöken. Duvhöken Mabel inköps och därefter börjar Helens resa.  Helen McDonald har  stor kunskap om ämnet och hon delar frikostigt med sig av denna kunskap i boken. Hon knyter an sig egen prövning med historiska händelser och personer.  H som i Hök är en djupt personlig och känslomässig bok, sorgen flödar genom sidorna men också hoppet och kärleken. H som hök är en fascinerande bok som är välskriven och berör mig väldigt mycket. Jag visste inte att falkenerarkonsten kunde vara så spännande och intressant, det lilla jag trodde jag visste om det visade sig vara extremt litet.


Om vi därefter byter spår helt och tar oss an ett djur som är något tamare, nämligen fåret.
Fårbondens dagbok: Ett liv på den engelska landsbygden av James Rebanks
James Rebanks är fårbonden precis som hans far var innan honom och precis som hans farfar var innan dess. Rebanks driver sin gård på ett traditionellt sätt där fyrhjulingen och de två vallhundarna är hans arbetsredskap. Platsen är Lake District och i en tid då många längtar bort, vill börja om och söker efter status och där den materiella världens konsumtionshets brer ut sig. Där väljer James Rebanks att stanna kvar, att rota sig på en plats där 6 generationer och har bott och verkat innan honom. Vi får följa honom i hans arbete genom ett år där varje årstid har sina specifika arbetsuppgifter. Där livet följer naturens klockslag och specifika uppgifter, under sommaren släpps fåren på bete högt upp bland kullarna och på vintern förs de nedåt dalen. Det är en klok bok som bjuder på mycket livserfarenhet och där man som läsare får en inblick i ett annorlunda liv som ändå är ett liv som är starkt traditionsbundet. Det är en bok som bjuder på eftertanke och där man som läsare själv börjar fundera,  Det finns en stark kärlek som präglar hela boken, en kärlek till yrket, till platsen, till kulturen som omgärdar folket och till människorna själva som bor på denna plats. Men författaren skönmålar inte sitt yrke eller platsen, kärleken är mångsidig och bjuder ofta på rejäla utmaningar. En stark berättelse som berörde mig mycket.


Nu förflyttar vi oss till en annan kontinent och möter upp med en elefantflock:
Mannen som kunde tala med elefanter, Lawrence Anthony & Graham Spencer
Lawrence Anthony var viltvårdare och etolog som var verksam i Sydafrika och under många år drev han också nationalparken Thula Thula, Zululand i Sydafrika. Lawrence Anthony vigde hela sitt liv åt att skydda hotade djurarter. Så när han en dag, strax efter att han tagit över Thula Thula så får han ett erbjudande om att få ta över en elefantflock.... Anthony bli såklart glad för en gång fanns det vilda elefanter i hans reservat. Men problemet är att elefantflocken är vildsinta djur, opålitliga och aggressiva mot människor och extremt rymningsbenägna. Men Lawrence Anthony kan inte säga nej. Vi får följa hans arbete med flocken, se hur den sakta blir en del av reservatet och där Lawrence själv kommer få en mycket speciell relation med djuren. Vi får även inblickar i hur det är att arbeta i ett reservat, följa arbetet med folken som lever omkring reservaten och ser hur Anthony strävar efter delaktighet och samarbete. Ständigt redo för tjuvjägare som härjar i parken och ständigt i kamp med att upprätthålla de goda kontakterna med folken.  Mannen som kunde tala med elefanter är en varm och gripande berättelse om en elefantflock som hittade hem. Jag greps starkt över hur intelligent elefanterna verkar vara, hur deras mod och styrka kan generar så vackra djur. Det är fantastiskt att läsa om. Jag blev riktigt förtjust i den och kunde knappt slita mig ifrån boken.



2 kommentarer:

  1. Vad kul att du också gillar H som i hök och Mannen som talade med elefanter! Jag tyckte mycket om båda, kanske lite extra mycket om Anthonys bok.
    Fårbondens dagbok vill jag läsa någon gång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Fårbondens dagbok kan jag varmt rekommendera!

      Radera