onsdag 21 september 2016

Tomma luften av Ann Cleeves

Ann Cleeves, Tomma luften


Handling:
Det är midsommar på Shetlandsöarna, en tid av ljusa nätter och gäckande dimma. Polly, Caroline och Eleanor är vänner sedan universitetstiden och har tillsammans med sina partners lämnat Londons larm och stress för en långhelg på Unst, Shetlands nordligaste ö. De är där för att enligt den shetländska traditionen fira Carolines giftermål med öbon Lowrie. Sent på kvällen efter bröllopsfesten försvinner plötsligt Eleanor. Dagen därpå upptäcker Polly ett mejl från henne, som ser ut som ett självmordsbrev. Men det är något som inte stämmer med brevet, och när Eleanors kropp hittas nära den dramatiska klippkanten tätnar mysteriet. 

Kriminalarna Jimmy Perez och Willow Reeves får uppdraget att resa till Unst för att utreda fallet. Innan Eleanor försvann påstod hon att hon sett spöket efter en liten flicka som drunknat på ön på tjugotalet. Enligt Eleanors vänner hade hennes intresse för spöket på Unst verkat närmast som en besatthet – höll hon kanske på att förlora förståndet? Jimmy och Willow får dock snabbt känslan av att Eleanors död är mer komplicerad än så. 

Finns det en hemlighet bakom myten om spökflickan? En hemlighet så chockerande att någon flera decennier senare skulle kunna drivas till mord för att förhindra att sanningen kom ut? 

Vad jag tyckte:
Ann Cleeves Shetland-serie är en favorit hos mig och denna senaste bok gör mig inte alls besviken. Här får vi samma välskrivna deckare med fantastiska miljöskildringar och levande detaljer och där karaktärerna är som gamla bekanta. Willow är ju en relativt ny bekantskap och hennes relation med Jimmy Perez påverkas fortfarande av Jimmys sorg efter Frans död.

 Tomma luften är möjligen något långsammare än hennes tidigare delare och här finns också inslag av det övernaturliga. Men det är rätt skönt att få läsa en deckare som inte bara är ren action och mängder av blodfyllda detaljer. Det blir på något rätt vilsamt med denna lite långsammare pusseldeckaren. Ann Cleeves kan verkligen konsten att berätta en historia med en välsammansatt intrig där ledtrådarna långsamt hittas och där naturen och platsen spelar lika stor roll som människorna som lever där gör.  Skickligt återger hon människornas relationer med varandra och Cleeves återger också poliserna så att man upplever dom även som människor.

Tomma luften bjuder på en fin lässtund och jag längtar redan efter nästa del i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar