fredag 8 september 2017

Helgfrågan v.36: Sorgliga böcker


Nu var det fredag igen och dags för helg. Jag tar och hakar på Mias helgfråga igen. Denna vecka frågar hon såhär via Anna Maja: Den mest sorgsna boken jag vet:

Det finns många böcker som berör mig starkt och där jag får en klump i magen. Dock så gråter jag inte så lätt, har svårt för det i övrigt med. Men visst finns det några böcker som skapat tårar precis som den Mia nämner, John Greens Förr eller senare exploderar jag.

Andra ungdomsromaner som berört mig starkt är Om jag stannar av Gayle Forman, här fulgrät jag rätt mycket vid en speciell scen.

Andra böcker som berört mig starkt är Fredrik Backmans bok Min mormor hälsar och säger förlåt, i alla en speciell scen i den boken. Sedan har vi boken och filmen Marley och jag av John Grogan som också bjöd på en hel del tårar i slutet av boken.

Om vi går bortom djurens värld så är en av de starkaste läsupplevelser som också bjöd på en del tårar Jonas Gardells Torkar aldrig tårar utan handskar.  Även Majgull Axelssons bok Jag heter inte Miriam bjöd på många tårar och värkande hjärta.Bonusfråga (ställt av Mia): Stress påverkar oss olika, själv blir min hjärna som kokta makaroner. Men hur påverkar det dig? Läser du då och i så fall vad?

Jag är just nu sjukskriven pga fibromylagi samt utmattningssyndrom så stresshantering är minst sagt en viktig del av min vardag just nu och kommer alltid att vara det. I samband med min fibro så har jag också ett symptom som brukar kallas fibrodimma. Det är när tröttheten och ansträningen av att ständigt ha smärtor i hela kroppen skapar en tätt dimma i huvudet. Man tappar bort enkla ord eller som jag brukar göra byter ut ord helt random, att fokusera och bibehålla koncentrationen är omöjligt och att få ihop längre texter, samtal eller liknande till en helhet är superjobbigt.  Så ja stress påverkar mig absolut på ett dåligt sätt. Stress i sig kan också utlösa både värre skov med smärta men också utlösa migränanfall ( jag har också kronisk migrän nämligen) Så att hantera stress är viktigt och nödvändigt för mig för att jag ska få en någorlunda bra vardag och liv. 

Mindfulness är en viktig komponent i detta samt yoga och promenader med hunden i sakta mak. Läsningen har under senaste tiden blivit starkt drabbat av detta, tidigare har det inte direkt påverkat mig mer än i mindre omfattning. Men just nu och en tid tillbaka så har min ork varit nere på noll, jag har inte ens reservbatteriet kvar längre... Så läsningen går långsamt, det krävs många pauser för att jag helt enkelt blir för trött av att läsa i flera timmar. När det varit som jobbigast har jag hållit mig till lättlästa böcker som inte kräver alltför mycket av mig som läsare men som ändå bjuder på god läsning. Som tex Ann Rosman eller Camilla Läckberg. 

25 kommentarer:

 1. Gardell självklart, tänkte inte på honom. Lättläst är väldigt skönt att ta till ibland, önskar dig god bättring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ännu inte läst sista delen i hans serie. Ibland behöver man lättläst. Tack för din omtanke!

   Radera
 2. Svar
  1. Ibland undviker jag sorliga böcker med.

   Radera
 3. Gardell tänkte jag inte på. Jag heter inte Miriam har jag läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Gardells bok är så bra. Boken om Miriam var också en star upplevelse.

   Radera
 4. Ja jag behöver nog något lättläst för jag känner mig stressad nu.
  Tråkigt med dessa sjukdomar, jag har Sjögrens och någon slags Myosit. Heltidsjobb och lite annat gör att man är helt färdig ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättläst kan vara skönt att ta till när man är stressad. Tråkigt atT även du har problem.

   Radera
 5. Tycker inte om att läsa sorgliga böcker.

  SvaraRadera
 6. Torka aldrig tårar utan handskar har jag inte läst, än, men jag såg TV-serien och ja, det blev en del tårar. Hoppas du snart känner dig piggare igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fantastiska böcker, har dock tredje delen kvar att läsa. Tv-serien står i hyllan och väntar på sin tur. Tack för din omtanke!

   Radera
 7. Backmans bok var verkligen bra, och sorglig. Undviker nog alltför sorgliga böcker just nu. Ibland tål man det bättre, ibland sämre, beror på omständigheterna. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det även för mig, i vissa perioder orkar jag inte läsa tunga och sorgliga böcker. Min läsning baseras mycket på mitt känsloläge.

   Radera
 8. Torka aldrig tårar var ju sorglig, den borde jag tänkt på.
  Låter väldigt jobbigt! Jag har ju en konstant smärta också, fast de inte fattar vad det beror på, men än så länge så jobbar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tråkigt att höra att även du har ont och jobbigt att inte veta vad det beror på. Hoppas du snart får svar.

   Radera
 9. Jag heter inte Miriam är en jättebra bok. Den blev jag också verkligen berörd av men tror inte jag grät.
  Jag hoppas innerligt att du snart känner dig bättre.

  SvaraRadera
 10. Det är inte lätt att hamna i utmattningssyndrom. Jag har många kollegor som arbetar sig tillbaka. En har något som kallas hjärntrötthet och det är hemskt. 2 timmars arbete är som en veckas. Hoppas att du går framåt större delen av tiden.

  Du hade en redig lista och jag har nog inte läst så många där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är verkligen inte lätt. Jag kämpar också för att kunna jobba igen. Men det tar tid och det är väldigt svårt.små steg i taget så ska det nog gå.

   Radera
 11. Inte läst några av dina böcker men har hört talas om de och jag vet att de är sorgliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla böcker är väldigt bra tycker jag :)

   Radera
 12. Marley och jag, Jag heter inte Miriam och första boken i Torka aldrig tårar-serien har jag läst, blev starkt berörd av alla tre men tror inte att jag grät, men jag "gråter" oftare inombords än tårar.

  Jobbigt med konstant värk. Hoppas att du snart mår bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det även för mig, kan blir starkt berörd och gråta tyst inom mig. Men ibland så går det inte att hålla tillbaka tårarna. Tack för din omtanke!

   Radera
 13. Ofta brukar det spruta tårar när det gäller böcker med djur i.

  SvaraRadera