onsdag 13 september 2017

Två mysiga feel-good med mattema

Ruth Reichl, Delicious   
Översättare: Ann Magret Forsström

Handling:
Matnörden Billie Breslin har fått sitt drömjobb som assistent på New Yorks mest ikoniska mattidning: Delicious. En spännande värld full av stjärnkockar och delikatessaffärer i Little Italy har öppnats och Billie kan knappt förstå vilken tur hon har. Men sedan händer det som inte får hända: tidningen läggs ner och de färgstarka kollegor som Billie har börjat betrakta som sin familj tvingas gå vidare på annat håll.

Tills vidare får Billie jobba kvar för att upprätthålla tidningens garanti-hotline, för läsare som har frågor om gamla recept. Men när hon en dag hittar några mystiska brev, gömda i kontorets gamla receptarkiv, öppnas dörren till ett helt nytt äventyr...

Vad jag tyckte:
Delicious är en charmig berättelse om att våga drömma och modet att våga verkliga dessa drömmar. Det är en mysig mix av skildringar från tidningsvärlden och scener från New York. Dessutom finns här en intressant sidohistoria som förflyttar oss bakåt i tiden. Här får vi via brev uppleva en ung flickas tankar och vardagsliv under andra världskriget i Amerika. Delicious är en lättläst och underhållande berättelse. Varm och mysig på många sätt. Mängder av matnörderi och frossande i godsaker, så var inte för hungrig när ni läser boken!

Betyg: 3+/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Bokmalen, Bina´s booksLouise Miller, Vägen till Sugar Maple Inn  
Översättare:Carina Jansson

Handling:
När konditorn Olivia Rawling råkar sätta fyr på en efterrätt, samt hela lokalen där hon jobbar, flyr hon till den mest trösterika plats hon kan komma på: den lilla staden Guthrie, där hennes bästa vän Hannah bor. När hon blir erbjuden ett jobb av Margaret, den grälsjuka ägaren till pensionatet Sugar Maple Inn, ser hon ingen anledning till att inte tacka ja. Tillsammans med sin överentusiastiska hund flyttar Olivia in i husets bakstuga och det dröjer inte länge innan hennes desserter frestar hela byns befolkning.

Olivia finner sig snabbt till rätta i småstadslivet, och när Martin McCracken återvänder till Guthrie för att ta hand om sin sjuka far uppstår ljuva känslor. Men när en oväntad besökare dyker upp ställs allt på sin spets. Olivia inser att hon antingen måste stanna och inse att livet inte alltid blir som man tänkt sig, eller göra det som hon gör bäst fly.


Vad jag tyckte:
Vägen till Sugar Maple Inn är en söt och mysig berättelse om vänskap, kärlek och bakning. En småstadsskildring där allt är mysigt och fint, där alla är vänner och hjälper varandra. Låter sockersöt och det är det faktiskt med. Men det finns en viss svärta som gör att berättelsen inte blir för mycket. Ibland är det skönt att få läsa utan några krav, bara njuta och låta sig underhållas. Vägen till Sugar Mapel Inn är just en sådan bok. Varm, mysig och söt berättelse. 

Betyg: 3/5
Boken kommer från: Den egna bokhyllan
Andra som skrivit om boken: Boklysten, Boklusens bokblogg, Västmänländskans bokblogg, Bokstunder

2 kommentarer:

  1. Jag har sett båda lite här och var och är faktiskt lite sugen men det finns ju så lite tid :/ Omslagen gillar jag i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Vägen till Sugar Maple Inn har jag tänkt läsa länge nu. Det låter som en saga med ett samhälle där alla hjälper varandra och är omtänksamma, och ibland kan det vara skönt att läsa sådana lättsamma böcker :)

    SvaraRadera