lördag 21 november 2015

Löftet av Marie Åberg

Marie Åberg, Löftet
Rec-ex ifrån författaren, Tack!

Handling:
Det handlar om den unge Görans uppväxt före och under andra världskriget i Hälsingland och Stockholm. Huvudpersonen är inspirerad av författarens egen fars levnadsöde men är fiktion.
När kriget bryter ut förändras sågverksarbetarsonen Görans liv. Han byter det slitsamma livet som utauktionerad arbetskraft till det hårda livet som soldat. Göran anmäler sig som frivillig under Finska vinterkriget och blir spanare bakom fiendens linjer.
( Text ifrån författarens hemsida)
Vad jag tyckte:

Jag läste för rätt länge sedan Marie Åbergs första bok i en planerad trilogi, boken var Och kvar stod en röd resväska. Jag blev väldigt förtjust i den bok och jag hade del två hemma men av olika skäl så blev den liggande.

Nu har då äntligen läst den och jag är återigen imponerad av Marie Åbergs skicklighet i att skildra svenska modern historia på ett så förträffligt sätt. Göran är en ung man som under sin uppväxt fått slita hårt och där familjelivet inte alltid var så lätt. Här får vi veta mer om barnauktioner som faktiskt förekom ända in på 20-talet här i Sverige. Tänk dig att stå som ett litet barn på 5-6 år eller som Göran 12 år, en mängd främmande människor står och budar om dig, den som lägger högst bud får ta med dig hem..... Oftast blev det nog så att dessa föräldralösa barn hamnade på ställen där de utnyttjades som gratis arbetskraft. Marie Åberg skildrar detta väl med ett enkelt och rättframt språk. Ett språk som emellanåt känns rätt kärvt men just denna känsla passar väl in på historien och Göran. Porträttet av Göran är väldigt levande och själva skildringen av hans liv känns realistisk

Löftet bjuder också på en trovärdig historisk skildring av en tid som ligger relativt nära oss själva. Jag trivs bra med Marie Åbergs sätt att skriva och hennes språk tilltalar mig mycket. Det känns vardagligt och äkta, realistiskt och ömsint.

Så om du vill ha en levande, trovärdig och intressant skildring av svensk historia sedd ur helt vanliga människors perspektiv så ta och läsa Åbergs båda böcker.  Böckerna är också inspirerade av Marie Åbergs egna föräldrars livsöden vilket tillför ytterligare en nyans till själva berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar