måndag 23 november 2015

Och sen Paulette- En fransk feel-good pärla!

Barbara Constantine, Och sen Paulette

Handling:
Ferdinand är i sjuttioårsåldern och lever ensam på en stor tom gård sedan sonen flyttat därifrån med sin familj. En dag, efter en våldsam storm, hotar grannen Marcelines tak att rasa in och Ferdinand föreslår att hon ska flytta in hos honom. 
Efter hand ansluter fler personer och bildar ett udda kollektiv på gården. Den nyblivna änklingen Guy, systrarna Lumière som drivs från sitt hus, ett par vilsna studenter, en spirande kärlek och några djur. Och sedan Paulette …
( Text ifrån Sekwa förlags hemsida)

Vad jag tyckte:
Detta är en kärleksfull och varm bok om vänskap och mod. Om att våga bryta gamla invanda spår och våga prova något nytt. Boken är full av excentriska och charmig karaktärer som alla bidrar med en del av sin livshistoria.  Vi får i inledning lära känna de olika karaktärerna väl där deras olika livsöden skildras med ett enkelt och direkt tilltal, det känn stundtals väldigt filmiskt när man läser om de olika personerna. Språket är finstämt och lättsamt, det känns franskt på något märkligt sätt!

Och sen kom Paulette är en riktigt fransk pärla till feel-good bok. En sådan där bok som lägger sig som bomull kring själen och som man läser ut med ett leende på läpparna och kanske en liten tår i ögonvrån. Och sen kom Paulette är en gemytlig bok som berättar om vänskap, kärlek och en och annan svårighet. Det finns också en hög med fantastisk djur med, åsnan är nog min favorit! Boken vill visa på att det mitt i denna mörka världen så finns det också godhet och medmänsklighet, där man som läsare känner att man fått ta del av en upplyftande och värmande bok som tror på människan.

I en tid som denna, där mörkret lagt som en tätt filt över Europa och där det franska folket lider av det fruktansvärda dåd som inträffade förra fredagen. Så tror jag att det kan behövas något ljusare, något som visar på att det finns medmänsklighet och kärlek i här världen.

Detta är en bok som passar som Kära Mams-tips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar