fredag 14 mars 2014

Hemligheter, Selkies och ett B&B i vacker miljö!

Elisabeth Gifford, Secrets of the Sea house

Ruth och Michael har hittat sitt drömställe, en övergiven prästgård belägen på en av öarna ute på Yttre Hebriderna, området heter Scarista.  Det vackra huset är nedgånget och i stort behov av omsorg. Här känner de båda att de hör hemma, de får genast en känsla av tillhörighet. Ruth själv har ett svårt trauma bakom sig, med en svår förlust som följd.  Här kan de komma till ro och bygga sitt B&B.  Men så en dag under golvet i ett av rummen hittar de en liten låda med ett babyskelett. Ett skelett som saknar ben men som har en lång sjöjungfrus liknande fena. Vem var den lilla? Och varför är hon begravd just där? Samtidigt som vi läser om Ruth och Michael vars historia utspelar sig 1992 så förflyttas vi även bakåt i tiden. Året är då 1860 och prästen Alexander Ferguson har precis börjat sitt första arbete på Scarista. Han är en ung man som även har ett djupt intresse av något som kallas
 selkie *. Han tror att han själv är ättling till en selkie. Hans forskning är dock något utskrattat och han får offra mycket för den. I vissa kapitel kommer även Alexs hushållerska till tals, Moira, som även hon har en stark berättelse att tala om. 

Det är en lättsmält och trevlig bok med många vackra miljöbeskrivningar. Yttre Hebriderna verkar vara en fantastisk plats med en enastående natur. De tre berättelserna löper fint in i varandra, jag kan väl känna lite att det var emellanåt lite löst mellan byten av tidslinjer. De kändes inte riktigt som de hängde ihop. Men det är bara en liten bagatell för i övrigt var detta en välskriven och angenäm läsning. Personerna känns trovärdiga och äkta. Michael och Ruths relation är kärleksfull och vacker. Ruths problem gör dock att jag ibland blir lite irriterad över hennes sätt att resonera men i slutänden är även det en bagatell.  Beskrivningarna av Sea House är helt enastående, jag skulle absolut inte tacka nej till att besöka det. En riktigt bra debutbok och jag är även nöjd med att jag läst ännu en hel engelsk bok!* Jag hade innan jag läste denna boken aldrig hört talas om Selkie men tydligen är det en form av folksaga/legend/myt som är vanlig just i Skottland, Irland och även Färöarna.I boken i sig omnämns även samer som en del i selkiemyterna. En selkie är en man eller kvinna som även till hälften är en säl. De lever i haven men kan även komma upp på land där de då klär av sig sin sälklädnad. De är vackra varelser men kan också vara mycket farliga. Wikilänk till mer fakta. Mycket intressant att få lära sig något nytt och vad man kan utläsa av efterordet så har författaren gjort en gedigen faktasökning och undersökning kring selkie innan hon skrev själva boken. Mycket trevlig gjort tycker jag, det ger en annan känsla när man läser boken.

2 kommentarer:

  1. Är bosatt i Skottland och kom just hem igår från en resa till Yttre Hebriderna,. En mycket speciell plats. Karg men enaståend vacker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas på att en dag kunna besöka både Skottland och Yttre Hebriderna. Det verkar vara platser med en fantastik natur.

      Radera