tisdag 25 mars 2014

Tana French gör det igen!

Tana French, Otrygg Hamn 

Detta är fjärde boken av Tana French och därmed även fjärde boken ifrån och om Irland, Dublin och en polisstation där. Alla fyra böcker hänger samman men väldigt löst. En bifigur ifrån en tidigare bok blir huvudperson i nästa, såsom det är här i Otrygg hamn. Michael Kennedy Scorcher var en bifigur i förra boken Brottsplats: Faithful Place men är i denna bok huvudperson.

Scorcher blir tillsammans med sin nya partner , nybörjaren Richie kallade till en brottsplats i ett område som förr hette Broken Harbour men som nu är ett inhägnat bostadsområde. Ett nybygge som kom att avstanna tvärt i finanskrisernas tid och som nu är en plats som åter påminner om sitt forna namn. De människor som bor där är också fast där med krossade drömmar och förtvivlan som gnager sönder en inombords. Hemmet Scorcher blir kallat till innehåller en mordplats, där pappa och de två barnen är döda medan mammans liv hänger på en mycket tunn tråd. Vad är det som har lett fram till något så brutalt som detta? För Michael blir återvändandet till Broken harbour en obehaglig påminnelse om den tid då stället var en badort, personliga påminnelser om hans egna tragiska liv.

Jag dras in i denna boken direkt och sedan är jag fast ända fram till slutet, helt överrumplad över Tana French skicklighet i att bygga upp en spänning med få ord och med ledtrådarna klurigt dolda. Hennes sätt att väva fram den hopplöshet som vilar över Broken Harbour, gråheten som klibbar fast vid allt som finns där ute, förtvivlan över drömmar som försvunnit samtidigt som pengarna tagit slut är så skickligt att jag faktiskt får en hel del ångest. Jag tänker mig själv fast i ett bostadsområde, i broschyren en riktigt drömplats med goda grannar, ett aktivt centrum med fik, affärer, dagis och umgängeslokaler. Havet finns precis runt hörnet, husen är stora och vackra. Här vill man kanske börja bygga sin familj, här kan barnen få frihet och trygghet. Men sedan sitter man fast i ett hus som i princip ramlar i sönder bit för bit, området är fullt att byggarbetsplatser och byggställningar, vissa hus är färdiga medan andra är bara skelett, leran finns överallt i hela området och centrumet är inte ens påbörjat. Men du kan inte lämna ditt hus då du faktiskt köpt det för alla dina besparingar och byggherren och byggfirman har gått upp i rök. En otroligt kvävande känsla, en sådan förtvivlan över att vara fast. Så finkänsligt är dessa känslor berättade att man känner tragiken och man lider med personerna.  Brottet i sig är även det av stor vikt naturligtvis, det är ett ohyggligt brott men lika stor vikt läggs vid just finanskrisens spår och innebörd för den vanliga enkla människan.

Tana French är även mycket duktig på att skapa komplexa och intressanta karaktärer, Scorcher är en mycket fascinerande person och jag trivs med att umgås med honom. Hans bakgrund spelar stor roll på många sätt och det är intressant att läsa om hans relation eller rättare sagt hans försök till relation med sin nya partner Richie.  Jag gillar verkligen Frenchs sätt att berätta om sina människor, de känns äkta och trovärdiga.

Så Tana French lyckas för fjärde gången att leverera en helt enastående berättelse med hög kvalitet!

Jag längtar redan efter Tana French nästa bok, om tid finns tror jag nog att en omläsning av hennes första bok kan bli aktuellt. Kära Sambon har den hemma just nu för läsning. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar