fredag 17 oktober 2014

De osynliga

Stef Penney, De osynliga 
Rec-ex ifrån Bazar Förlag ( Tack så mycket!)

Detta är en kriminalhistoria om en ung kvinna som försvann för sju år sedan men det är en mycket ovanlig sådan då hela boken berättas ur ett romskt perspektiv. Vår privatdetektiv Ray Lovell som tar sig an fallet med den försvunna romska kvinna är halvrom. Ray har alltså dubbelt utanförskap, han är ju inte helt gadjo (vit) men han är samtidigt inte helt romsk heller. Det var Rays far som var rom som gifte sig med en gadjokvinna och dessutom valde att bli bofast och skaffa sig ett riktigt arbete.  Den andra rösten som berättar historien är en ung kille, 14 år, vid namn JJ. JJ tillhör familjen Janko, samma familj som den unga kvinnan försvann ifrån.  Så vi får så att säga komma in på insidan av det romska livet. Familjen Janko är traditionellt resande romer. Kvinna som heter Rose var gift med en släkting till JJ och hon lämnade dessutom sin sjuka son bakom sig. Sju år efter hennes försvinnande kommer då hennes far till Ray och ber honom att hitta henne. Vi befinner oss i England.

Jag fann boken vara en lågmäld berättelse som har ett långsamt driv där historien vecklas ut en bit  i taget. Stef Penny är mycket skicklig i sitt sätt att skriva och hon har ett språk som tilltalar mig mycket. Jag funderar lite över hur hon tagit reda på så mycket om det romska livet och traditioner då det verkar så äkta. Hennes personer är trovärdiga och lätta att förstå sig på. Jag gillar Ray väldigt mycket, han är en man som gått igenom mycket.  Han är en sorglig figur som gärna tar ett glas för mycket och som smyger på sin fd fru, han saknar henne så innerligt och förstår inte varför hon lämnade honom.

När vi sedan lyssnar på JJ får vi en helt annat ton i språket, det känns grabbigt och tonårsaktigt! Mycket träffsäkert tycker jag det är, JJ är en ju en ung kille som inte bara brottas med familjehemligheter utan även med att försöka förstå sig själv och sitt utanförskap.  Just detta att vi får följa JJ på insidan så att säga fördjupar historien och gör att den ännu mer intressant.  Skildringen av det romska livet, deras utanförskap och deras kultur är fint skildrar på ett eftertänksamt sätt.

Jag läser och jag njuter! Detta är en mycket bra bok med en intressant historia som också innehåller en hel del spänning. Jag hade verkligen inte kunnat ana hur det skulle sluta så det var också skickligt gjort av Stef Penney.  Penneys andra karaktärer i boken gillar jag också, de känns trovärdiga och de fyller sina funktioner väl.

Jag älskade Penney första bok I Vargars följe och jag blev mycket förtjust i De osynliga, så nu hoppas jag verkligen inte att det tar 5 år till innan hennes nästa bok kommer ut!

4 kommentarer:

 1. Låter som en spännande och annorlunda bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den med! Jag kan rekommendera denna och även Penneys första bok

   Radera
 2. Gillade också båda Stef Penneys böcker mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Stef Penney är en riktigt bra författare, känns dock lite som om hon inte fått tillräcklig uppmärksamhet här i Sverige.

   Radera