fredag 17 oktober 2014

Hjärtlös

Petrus Dahlin, Hjärtlös

Vi kan ta och börja med omslaget! Jag tycker det är så obehagligt att jag rent av fick vända den upp och ner när jag hade boken liggande på nattduksbordet! Men det passar också väl ihop med berättelsen!

Boken handlar om Maia, en ung tjej som tillsammans med sin amerikanska pappa och sin svenska mamma flyttar till New York. Maias farfar har gått bort och familjen har ärvt hans stora våning. Maias pappa är forskare och hennes mamma är läkare så båda två får snabbt viktiga arbeten vilket innebär att Maia får den första tiden reda sig själv, ensam i den stora våningen. Våningen är så stor att det är faktiskt lätt att gå vilse i den och av någon anledning så är den också väldigt kall. Hur de än fixar med elementen så blir det aldrig riktigt varmt i lägenheten.  Men i hörnrummet så är det av någon anledning alltid väldigt varmt, ett rum som dessutom är låst och dit in får Maia absolut inte gå in. Båda hennes föräldrar förbjuder det.  Men Maia kan inte riktigt låta bli...

Detta är en riktigt ruggig berättelse och den skrämmer mig rejält faktiskt trots att den är skriven för yngre läsare. Petrus Dahlin är mycket skicklig på att berätta en spökhistoria och hans lågmälda ton gör att hela historien blir ännu mer spännande. Maia är en fin tjej, väldigt ensam just nu och väldigt fokuserad på mål och att vara duktig. Det blir man nog lätt med två föräldrar som är hårt karriärfokuserade och som har mycket höga prestationskrav. Just denna biten av historien tilltalar mig med, då det gör att berättelsen inte bara blir en ruggig spökhistoria utan även en berättelse om en ensam tjej som längtar efter sin bästa vän hemma i Sverige och om hur det är att växa upp. Jag sträckläste denna boken på en kväll så bra tyckte jag den var!  Spännande spökhistoria som är riktigt obehaglig framemot slutet så det gäller att inte vara alltför spökrädd när man läser Hjärtlös.

2 kommentarer:

  1. Låter lockande, vilken ålder skulle du rekommendera den från?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror nog lite på barnet i sig, den är klassad mellan 9-12. Beroende på hur pass känslig barnet är och hur tålig hen är för spöken och otäckheter så mer mot 12 än 9 skulle jag säga. Men nu har jag lite erfarenhet kring barn så ta det med en nypa salt! =) Men den passar även väl för en vuxenläsare måste jag säga, den lyckades ge mig kalla kårar!

      Radera