tisdag 4 november 2014

Maskinblod 3

Maskinblod 3, Novell antologi
Rec-ex ifrån Affront förlag, Tackar så mycket!

Maskinblod är en serie med antologier som jag tycker har gått från klarhet till klarhet. Jag var mycket förtjust i Maskinblod 1, Maskinblod 2 var även den bra även om en del av novellerna inte passade min smak helt och hållet. I Maskinblod 3 så fann jag att de allra flesta novellerna tilltalade mig väldigt mycket då så många av dem rörde sig kring det jag kallar vardaglig SFI. Alltså med teman som berör samhällesfrågor, om hur människor lever och bor i framtiden, om relationer under annorlunda former och även om upptäckande och utforskande. Alla novellerna i Maskinblod 3 håller en mycket hög kvalitet och många av dem är riktigt långa, nästan som små kortromaner. Det är varierande teman och innehåll men jag fastnar nästan för alla av olika anledningar. Visst finns där några som inte tilltalar en fullt så mycket och där jag upplever att de inte nått fram hela vägen. Men många noveller uppvisar mycket välskrivna texter med bra språk och intressanta karaktärer.  Jag kan starkt rekommendera denna novellantologi, både för dig som gärna läser SFI men även för dig som är ny (precis som jag) inom SFI. Här visas några av de främsta svenska författarna upp, som sagt en del bekanta och en hel del nya.  Novellsamlingen är en mastig sak och det har tagit tid att ta sig igenom den.

Jag väljer att lyfta fram några av novellerna lite extra men som sagt så gillade jag alla novellerna på ett eller annat sätt.

..Och Kyria tystnade, Caroline Jensen: En stark berättelse om vänskap och om svek som går bortom alla gränser. En berättelse om kärleken till en människa men även om en kärlek till vetenskapen. Vi befinner oss i framtiden, i en stad som är uppbyggd som en kupol. Alla städer som existerar ser ut som kupoler och de är alla sammanlänkade med överbyggda tuber där tåg fara fram. Världen utanför är ogästvänlig och hård, det hårdaste straffet som finns är att bli utestängd. Samhället är uppbyggt i tydliga klasser där varje medborgare har sin specifika roll. I novellen eller rättare sagt kortromanen möter vi Kyria och Teno, de är bästa vänner men där finns också en kärlek som kommer ifrån Teno framförallt.  Ett svek kommer att inträffa, ett svek som för alltid kommer att förändra dom två. Att läsa om Kyrias resa är hjärtslitande, jag lider med henne och jag förfasas över det hon går igenom. Men även Teno växer sig fast hos mig.
Bortom inomhus, Sofia Berthet. En annorlunda novell om en framtid där man inte längre kan vistas utomhus. Där enbart några få utvalda får lov att någon enstaka gång får en möjlighet att vistas utomhus ett par dagar. Alla människor har en lott och alla räknar dagar i hopp om en möjlighet att få lov att komma utomhus och få känna solen, vinden och dofterna. Vår karaktär arbetar som doftskapare, hon skapar dofter så att du ska kunna tro att du befinner dig utomhus i tex ett lätt sommarregn. En intressant novell om än något kort och med ett för hastigt slut. Men tankeväckande i sin enkelhet.
Det svåra spelet, Andrew Coulthard Detta är en av mina favoriter i denna novellsamling. Det handlar om ett framtida Sverige där samhället är helt förändrat. Vi befinner oss tillsammans med vår huvudkaraktär i Stockholm där varje dag är en kamp för överlevnad. Där en som inte hamnat rätt i någon av de smarta städerna får slita i utkanten. Där gråzoner mellan lagligt och olagligt är så många och så otydliga.  Tekniken har kommit lång i Coulthard värld men där alla inte får tillgång till den. Jag gillar den vardagliga tonen i berättelsen och att den utspelar sig här i Sverige.  Snyggt beskriven och intressant berättelse som gärna hade fått vara längre!
Pancasila, Oskar Källner En otäck berättelse som samtidigt till en början är mycket vacker. Mäniskan har börjat kolonisera rymden och har bosatt sig på planeten Panacasila. Vår röst tillhör xenobiologen Sanina och hon är en stark karaktär. De ska alltså kolonisera planeten men något går mycket mycket fel då planeten i sig slår tillbaka på ett otroligt grymt sätt. Tankeväckande novell.
Doften av mango, Anna Jakobsson Lund  Här befinner vi oss i New World City Mombasa, världen har förändrats och klimatet slagit bakut. De rika och mäktiga skor sig på de fattiga, den yta som finns att leva på är liten och utrymmet blir trångt med alla människor. Vi möter en rebelledare mitt under ett grymt förhör, där hon under tortyrens gång minns tillbaka till hur allt startade. Kärlek, sorg, svek och vänskap finns med här. Detta är en novell jag hade velat ha ännu mer av, jag vill veta mer om Falkarna, Hakem och Aron. Jag vill veta mer om hur världen ser och varför den ser ut som den gör. Jag vill ha mer av allt då detta är en annorlunda och normbrytande novell som skakar om mig ordentligt. Underbar pärla till novell!
Stålfjäder, Anna Gable. En pusseldeckare som inrymmer en lyxkryssare som seglar ute i rymden, en änglaforskare, en inburad ängel, en sjungande diva och ett mord på en passagerare! Märklig sammanblandning som dök lyckas med att kännas helt trovärdig hela vägen igenom! Snyggt berättade och mycket spännande.  Känslan av gammal pusseldeckare krockar med det moderna i form av SFI, det är en kul novell som jag läser med stort nöje!

2 kommentarer:

  1. Vad kul, jag gillade också Maskinblod 3 väldigt mycket. Har läst en del sfi men inte noveller, så det var min novelldebut. En väldigt positiv sådan. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig var det tvärtom, jag har läst många noveller men väldigt lite SFI! Så dessa tre antologierna passade utmärkt för mig som introduktion i SFI:ns värld!

      Radera