tisdag 25 november 2014

Granne med döden.

Alex Marwood, Granne med döden

Handling:
I ett sjaskigt hyreshus i södra London väntar något fruktansvärt på att upptäckas.
Alla de sex hyresgästerna tycks ha något att dölja. Collette är på flykt från sin före detta chef. Minderåriga Cher är på rymmen från ett barnhem. Thomas försöker bli vän med alla sina grannar; det tycks bara göra honom mer ensam. Hossein är en attraktiv men tillbakadragen iransk flykting. Och så Vesta, som finns där för alla och verkar känna till allt som pågår i huset. Eller åtminstone trodde hon själv det.
En natt inträffar en fruktansvärd olycka som tvingar de sex att ingå i en allians. Men en av dem är en mördare. En person som är mycket skicklig på att dölja sitt tidsfördriv. Och som nu närmar sig sitt nästa offer..

Vad jag tyckte:
Alex Marwood gör det igen! Fast denna gång blir det rent av lite bättre än hennes förra bok Onda flickor. Självaste skräckmästaren Stephen King skriver på framsidan: "Djävulskt otäck" och jag kan inte annat än att hålla med honom!  Vi har alltså en nedgången, sliten trappuppgång befolkad av trasiga, vilsna och ensamma människor, där finns en snuskig hyresvärd och vi har något som lurar i mörkret. Sakta så börjar ytan krackelera och i sprickorna göms det där djävulskt otäcka.  Marwood bygger skickligt upp spänningen bit för bit, lite i taget avslöjas det mer och mer om det där som göms i mörkret.  Jag sugs in i Marwood otäcka värld och jag imponeras över hennes skicklighet i att mejsla fram så trovärdiga karaktärer och så djupt obehagliga detaljer att jag rent av ryser av obehag emellanåt.  Alex Marwood låter oss som läsare komma karaktärerna riktigt nära och där vi får veta så mycket om dom att det slut känns som jag verkligen känner dom.  Alex Marwood är otroligt duktig författare och när jag väl börjat läsa kan jag heller inte sluta läsa Trots att jag emellanåt vill hålla händerna för ögonen, (sådär som man gör när man ser på skräckfilm!) bara för att det blir lite för otäckt. Dock har Marwood ännu en sak hon bemästrar och det är humor, insprängt i denna realistiska skildring av genuint mörker finns också smart och intelligent humor som lättar upp och ger en som läsare en stund av andhämtning. Marwood är även bra på att väva in syrligt skarp samhällskritik på sina ställen, men i lagom dos så att det inte känns för predikande. Granne med döden är en smart, underhållande och galet spännande hela vägen fram till det explosiva slut som också är ett mycket mycket snyggt slut.

Om du börjar läsa denna bok se då till att du har gott om tid för det är svårt att slita sig ifrån den och låt lampan vara tänd!

6 kommentarer:

 1. Jag håller med dig. Den här boken var super!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska bara Marwood se till att komma ut med en ny bok inom det snaraste! =)

   Radera
 2. Åh vad jag längtar efter att få läsa den här. Väntar på pocketupplagan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Då har du en härlig lässtund framför dig!

   Radera