måndag 24 november 2014

Ett bindande löfte

Erin Kelly, Ett bindande löften

Handling:
Luke drömmer om att skriva en storsäljande true crime-biografi, och när han flyr till Brighton från sin sjukligt svartsjuke pojkvän i Leeds närmast snubblar han över den perfekta kandidaten. Joss Grand är numera fastighetsmagnat på rätt sida av lagen, men på 1960-talet styrde han Brighton med järnhand tillsammans med sin gangsterkollega Jacky Nye, fram till att denne mördades. Mordet är fortfarande olöst efter alla år, men Joss Grand har hela tiden varit huvudmisstänkt. Det figurerar också ett rykte om ett mystiskt vittne i röd kappa.  Luke lyckas övertala Joss att berätta sin levnadshistoria men dras på kuppen in i en spiral av lögner och svek.  

Vad jag tyckte: 
Jag blev mycket imponerad av Erin Kellys tidigare böcker, Lågor av hat och Grenar av gift och jag blev faktiskt lika imponerad av denna boken. Jag fascineras också att dessa tre böcker skiljer sig så distinkt åt, det är verkligen tre helt olika böcker trots att de alla verkar ha klumpats samman under etiketten psykologisk thriller.

 Luke är en väldigt speciell karaktär, ivrigt sökande efter svar som han kanske inte borde söka efter.  Jag gillar verkligen kopplingarna som framträder i berättelsen till både Truman Capotes bok Med kallt blod och även till Graham Greens bok Brighton rock.  Jag är även väldigt förtjust i Kellys personporträtt och de underbara miljöbeskrivningarna. Stämningen och atmosfären av lätt bedagad badort där piren står öde, där pariserhjulet gnisslar ödsligt i vinden och där doften av havet har en unken ton. Där personerna liknar tilltufsade måsar som flugit vilse. Speciellt kommer jag minnas Sandy väldigt länge, denna gindoftande kvinna som försöker utkämpa ett enpersonskrig mot internet där hon försöker upprätthålla ett pappersarkiv över allt det som normalt förfaras och försvinner bort.
Jag gillar också att vår huvudkaraktär är gay utan att det görs någon stor sak av det hela. Det stora problemet är dock Lukes extremt svartsjuka och mycket kontrollerande pojkvän.   

Ett bindande löfte är en spännande historia med mystiska undertoner där det ruvar hemligheter lite överallt och där det kan vara väldigt farligt att gräva för djupt i det förflutna. Lättläst men mycket underhållande, en sidvändare men också eftertänksamhet och begrundan.

 

2 kommentarer:

  1. Har en bok av henne på plattan, The Poison Tree, men hade glömt varför jag skaffade den så kul att höra att hon är bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grenar av gift är den som jag gillar bäst av hennes tre, även om alla tre är riktigt välskrivna och bra. Ibland är det ändå rätt bra att man glömmer bort böcker man skaffat, det kan bli en sån trevlig överraskning!

      Radera