tisdag 4 november 2014

Top Ten Tuesday: Tio böcker jag vill läsa om


Veckans Top Ten Tuesday handlar alltså om böcker jag läst och skulle vilja läsa om. Jag har valt att tolka denna veckans tema lite annorlunda faktiskt! Jag kommer att lista tio böcker som jag önskar att jag ännu inte läst och fick lov att upptäcka på nytt för första gången igen!

Anledning till omtolkningen är att jag oftast inte läser om böcker, dels för att jag känner att jag inte hinner och dels för att jag lite för bra komihåg av de böcker jag läst. Sedan är jag väl också rädd för att läsa om böcker som jag en gång i tiden älskade, min läsning baseras mycket på känslor och dagsform så en bok som jag läser i ett specifikt läge och en specifik tid kanske inte alls passar in här och nu. Så egentligen så är även denna lilla omtolkning också fel då de böcker jag listade var just rätt böcker som jag läste i rätt tid, på rätt plats och av rätt anledning. De passade in i sammanhanget där och då.  Även om jag faktiskt önskar att jag läste om så att jag fick återuppleva det där speciella flera gånger om, men många böcker tänker jag ofta på och om jag har dom i mina egna hyllor så klappar jag gärna om dom och kanske läser en snutt eller två ibland.

Så här kommer då  tio böcker jag önskar att jag ännu inte läst och nu fick uppleva på nytt.
 1.  Neil Gaiman, Oceanen vid vägens slut
 2. Vi kom över havet, Julie Otsuka
 3. Jag heter inte Miriam, Majgull Axelsson
 4. En man som kallas Ove, Fredrik Backman
 5.  Pestens tid, Stephen King
 6. Löwensköldska ringen, Selma Lagerlöf
 7. Förr eller senare exploderar jag, John Green
 8. Wolf Hall, Hilary Mantel
 9. Mannen som kunde tala med hästar, Nicholas Evans
 10. Vävarnas barn, Per-Anders Fogelström

13 kommentarer:

 1. Har inte kommit till Vävarnas barn, håller på med Mina drömmars stad men vill ta det långsamt och njuta av Fogelströms språk.

  Förr eller senare exploderar jag är verkligen en bok jag kunde få läsa på nytt igen, satsar på att ge andra den upplevelsen istället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar faktiskt på att läsa om Greens bok på engelska, det hade nog kunnat ge en ny upplevelse åt en redan älskad bok!

   Radera
 2. Jag kan också känna att jag önskar att jag hade läsupplevelsen kvar ibland. Har du sett att Poirot går att låna som e-bok? http://johannasdeckarhorna.wordpress.com/2014/10/30/agatha-christie-blir-digital/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det har jag sett, mycket trevlig ide men jag vill gärna läsa i tryckt format! =) Men mitt kära bibliotek har börjat köpa in dom så jag kommer låna dom där vartefter som de kommer in!

   Radera
 3. Ännu en lista med King och samma bok som jag har med. Och Ove :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Pestens tid är ju en enastående bok! Och Ove är en oförglömlig karaktär!

   Radera
 4. Kul att ännu en till ha "Pestens tid" på sin lista. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) King förtjänar att vara med på många listor! Pestens tid är ju helt otroligt bra om än väääldigt tjock!

   Radera
 5. Här var det många fina böcker! Majgull Axelssons bok och Vi kom över havet är några som jag skulle kunna läsa om. Wolf Hall har jag inte läst ännu men det borde jag nog. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Wolf Hall kan jag verkligen rekommendera, det är en mäktig upplevelse som dock kräver en del tid och tålamod. Men jag tycker den är värd det!

   Radera
 6. Läste om Förr eller senare exploderar jag inför filmen och trodde att det skulle bli en lättare upplevelse andra gången. Hade fel...

  SvaraRadera
 7. Läser också sällan om böcker så jag tänkte nog lite som du också. 7 & ( funderade jag på att ta med på min lista också.

  SvaraRadera
 8. Oceanen vid vägens slut och Vi kom över havet är sådana böcker som jag också skulle vilja uppleva för första gången på nytt, men som jag tror att jag skulle kunna läsa om och älska lika mycket som första gången :)

  SvaraRadera