måndag 8 februari 2016

Hallahem, Staden under berget av Trydell & Åhlin

Susanne Trydell & Daniel Åhlin, Hallahem-Staden under berget
Rec-ex ifrån Hoi Förlag, Tack så mycket!

Tänk om du en dag fick veta att hela ditt liv varit en lögn, att du egentligen tillhör en annan värld. En värld där det finns troll, vittror och magiska väsen. Det är precis vad som händer i detta spännande äventyr, som tar ett nytt grepp på vad som gömmer sig i svenska skogar och berg. Här blandas myten om bortbytingar med urban fantasy.

I Hallahem, en hemlig stad belägen djupt under ett berg, lever Vitterfolket. De liknar människor på många sätt, men är också väldigt olika oss. Vitterflickan Torun är tolv år, och en dag råkar hon och hennes bästa vän Auda höra något som inte var ämnat för deras öron. Hallahem är hotat, och någonstans finns en flicka som kan hjälpa dem att rädda staden. Men vem är hon, och varför är hon så viktig?

Tilda lever i en vanlig stad i människornas värld, när ödet plötsligt för henne samman med Torun. Tillsammans med sina vänner ställs de inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar. Ju mer de får veta om varandra och sitt ursprung, desto mer blir de varse om att sanningar kan göra mer ont än lögner.


Vad jag tyckte:

Jag hade hört talas om denna på olika ställen och blivit riktigt nyfiken på den. Den nordiska mytologin är riktigt spännande och i Hallahem så finns det rikligt med inspiration ifrån denna. Jag blev riktigt förtjust i denna, trots att jag inte tillhör rätt målgrupp. Jag älskade verkligen att läsa om Hallahem och vitterfolket, hela uppbyggnaden kring denna stad under berget är riktigt snyggt gjord. Det är lätt att föreställa sig hur det ser ut därnere och vi får en fin inblick i hur vitterfolkets liv ser ut. ( Just vitterfolket fick mig att börja googla för att förstå mer vad de är för sort) Hela historien är väl uppbyggd med tydliga delar och där de två flickornas historia är lätta att förstå. Karaktärerna är intressanta och väl tecknade.

Med en mycket stark öppningsscen hamnar vi rätt in i en spännande och äventyrlig berättelse som andas sagor och sägner, myter och magi. Vi forslas djupt in i skogen och ner under berget medan vi även få ta del av livet ovan jord. Staden under berget är dels en uppväxtskildring men också en skildring om att höra hem, att längta efter en plats där man hör hemma och inte behöver känna sig annorlunda. Starka ämnen som berör och som ligger mycket i tiden. Även den samhällskritik som smygs in på ett snyggt sätt om girighet och utplåningen av vår natur enbart för att människan ständigt vill ha mer skapar en intressant ton i boken.

Hallahem är en välskriven och fin berättelse som är väl värd att läsas inte bara av barn utan även av vuxna! Ett plus till får den för det otroligt snygga omslaget! Det är svårt att se på denna lilla bilden exakt hur snyggt det är men de små detaljerna kring bården får starkare betydelse vart efter man läser boken.

1 kommentar: