fredag 18 augusti 2017

Jag ser dig av Clare Mackintosh

Clare Mackintosh, Jag ser dig
Översättare: Mia Gahne

Handling:
En dag upptäcker Zoe Walker ett foto på sig själv bland småannonserna i en Londontidning. Utan förklaring, utan hänvisning till någon hemsida. Det bara finns där – ett grynigt svartvitt foto och ett telefonnummer.
Hon visar upp det för sin familj, men de är övertygade om att personen på fotot bara är någon som liknar Zoe. Dagen efter finns en ny annons på samma plats i tidningen med en bild av en annan kvinna. Och dagen därpå ytterligare en.
Är allt bara ett misstag? Ett underligt sammanträffande? Eller är det någon som håller koll på dem … Zoe är fast besluten att ta reda på sanningen bakom bilderna
Vad jag tyckte:
Clare Mackintosh första bok Jag lät dig gå golvade mig totalt och det var med viss ängslan jag tog mig an hennes andra bok Jag ser dig. Den där andra boken som kan vara så svår att toppa den där dundersuccén som första boken blev. Men jag hade inte behövt oroa mig! Clare Mackintosh bevisar här i sin andra bok att hon är en författare att räkna med. Återigen skriver hon en tätt, intensiv och helt oförutsägbar psykologisk thriller som håller mig som läsare på halster hela vägen igenom.

I sin nya bok tar Clare Mackintosh upp ett väldigt aktuellt ämne som hon sedan vrider och vänder på helt på sitt eget sätt. Hon skapar vändningar där man minst anar det och när man precis tror sig ha en liten aning om vad som pågår så slänger hon en detalj eller en ledtråd som visar en i helt ny riktning. Det kryper i mig av obehag för det som Mackintosh lyfter fram i sin bok är hur vidöppet det digitala samhället kan vara och hur farligt lätt det kan vara att helt fel person får tag i dina mest privata ögonblick. Foton, kontaktinformation, personlig tycke och smak, vänner och familjer, allt du delar med dig kan användas av fel personer för helt fel syfte. Hur längre in jag kommer i boken så det långsamma tempot Mackintosh använder sig inte något som stör mig längre utan istället bidrar det till att sitter som på nålar och väser fram order åt de olika karaktärerna! Ni vet lite som man gör när tittar på skräckfilm och sitter i soffan och skriker nästan åt karaktärerna att "NEJ! Går inte ned i den mörka källaren där lamporna helt plötsligt är sönder!"  Ännu mer obehagligt blir det när författaren i kortare stycken vänder sig direkt till mig som läsare med uppmaningar och dylikt. Sjukt otäckt!

Betyg: 5/5
Boken kommer från: Rec-ex från Lind & Co, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Boklysten, Vargnatts bokhylla, Mysterierna

2 kommentarer:

  1. Visst var den bra! Nu längtar jag efter en tredje bok!

    SvaraRadera
  2. Låter spännande, tror den har kommit till mig på biblioteket!

    SvaraRadera