fredag 11 augusti 2017

Balthasar Bruns detektivbyrå: Mysteriet med den försvunna katten av: I.V Steinman

I.V Steinman, Balthasar Bruns detektivbyrå: Mysteriet med den försvunna katten
Översättare: Helena Stedman

Handling:
Mitt under ett segt och trist sommarlov får Henny syn på en intressant lapp på bibliotekets anslagstavla. På lappen står det att en detektiv letar efter en assistent. Henny blir nyfiken och söker upp detektiven, som heter Balthasar Brun och är en gammal man med krulligt hår och en stor pipa i mungipan.

Balthasar är tveksam till om en liten flicka verkligen klarar av att vara assistent till en äkta mästerdetektiv, så Henny gör en överenskommelse med honom: Om hon klarar av att leta rätt på en försvunnen katt på max en vecka, så får hon jobbet. Och plötsligt är sommarlovet inte så segt och trist längre…

Vad jag tyckte:
Boken med den väldigt långa titeln riktar sig mot barn i mellanåldern men fungerar fint för en vuxen med att läsa. Det är en både charmig och väldigt tilltalande berättelse där de fina små teckningarna bidrar väldigt mycket till själva berättelsen. Boken är lättläst med tydlig text och stora bokstäver, för mig som vuxen går det ju väldigt fort att läsa boken. Men det var en mycket trevlig lässtund där jag skrattade högt ett par gånger. Här finns gott om underfundigheter och kvickheter som verkligen är tilltalande.

Det är lite som att läsa en Kitty-bok som är riktad och skriven för yngre läsare. Jag blev väldigt förtjust i den och jag hoppas den får många läsare. Passar fint till läsare som vill har något som är lagom spännande och med lite klurigheter i sig.

Betyg: 3+/5
Boken kommer från: Rec-ex från Modernista förlag, Tack!
Andra som skrivit om boken:

2 kommentarer: