torsdag 3 augusti 2017

Selfies av Jussi Adler Olsen

Jussi Adler-Olsen, Selfies 
Översättare: Leif Jacobsen

Handling:
Avdelning Q håller som vanligt till i Köpenhamnspolisens källarrum, men står nu inför stora utmaningar. Dels vad gäller arbetet, men också på det personliga planet. Gruppens sammanhållande länk Rose har nämligen sjunkit ner i en psykos vars trådar leder långt tillbaka in ett mörkt förflutet. Ett förflutet där ett grymt brott kan ha begåtts. 

Det har kommit ledningen till känna att uppklarningsstatistiken för Avdelning Q ligger långt under det förväntade. Utan Roses hjälp måste de tre återstående medlemmarna – den karismatiske ledaren Carl Mørck, mystiske Assad och det senaste tillskottet Gordon – kämpa för att övertyga dem om att de ska få fortsätta sitt arbete. Samtidigt hittas en äldre kvinna mördad i Kongens Have och en galen bilist har inlett en dödlig jakt på unga kvinnor, medan nya brott planeras på en helt annan plats. Har händelserna ingenting med varandra att göra, eller finns ett samband begravt någonstans?


Vad jag tyckte:
Jag tyckte att Jussi Adler-Olsen tappat farten lite i hans förra bok Den gränslösa och därför var jag lite tveksam inför att läsa hans nya Selfies. Men efter att mamma pratat sig galet varm om boken så var jag bara tvungen att läsa. Och vilken tur att jag gjorde det! För i Selfies så tycker jag att Jussi Adler-Olsen är sig själv igen.  Det är lite som att läsa hans första böcker igen, inte för att det är samma historia eller bok men den uppkäftiga tonen, den bitska stilen blandat med mängder av action och otroligt fascinerande människoödena gör att jag återigen faller handlöst för hans bok. Selfies är en smart och väl i genomtänkt berättelse som lyfter fram många dagsaktuella ämnen som dagens ytliga och egocentrerade samhälle. Men som också berör hur det ens uppväxt och barndom formar en och kan skapa livslånga sår inom en.

Jag gillar också verkligen att vi i denna bok får lära känna Rosie ännu mer och hennes berättelse berör mig väldigt starkt. Jag får nu en helt ny bild av henne som gör att de andra böckerna faller på plats på ett helt nytt sätt. Dessutom gillar jag att den nya karaktären Gordon får ta lite mer plats i denna boken. Dessutom älskar jag Assad och hans eviga kamelskämt!

För mig blev Selfies verkligen en kär återkomst till en författare som jag tyckt tappat glöden något i hans senaste två böcker. Både mamma och jag upplevde en känsla av farväl i denna boken, som om författaren försöker knyta ihop säcken och stänga ned Avdelning Q. Jag hoppas innerligt att vi båda har fel för jag vill verkligen läsa mer!

Betyg: 4+/5
Boken kommer från: Lånebok från biblioteket
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, Dast magazine, I hyllan

4 kommentarer:

 1. Måste fortsätta på den här serien! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplevde de senaste två lite mindre bra men de är klart läsvärda!

   Radera
 2. Den här tyckte jag mycket om! Lyssnade, Stefans Sauks uppläsning är jättebra. En av mina favoritserier ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var hans uppläsning som min mamma pratade sig varm om! Är också väldigt förtjust i denna serie och hoppas det kommer fler delar!

   Radera