tisdag 10 juni 2014

To Ten Tuesday: De 10 bästa i år, än så länge =)

Idag vill Top Ten Tuesday att vi ska lista de 10 bästa böckerna som vi läst hitintills i år. En tuff fråga då jag läst ovanligt mycket i år men jag ska göra ett försök! Där finns några självklara, de med 5 stjärnor i betyg och även de med 4 ½ stjärnor men de är inte riktigt tio stycken så får leta bland de med fyra med.  Min betygsättning är mycket baserat på känsla, hur läsningen upplevdes under läsningen och även en tid efter läsningen. Så även om en bok har 4 stjärnor kan den egentligen vara i form, språk, stil och utförande en femma, om ni hänger med mig där =) Listan rymmer båda nya böcker, gamla böcker och rent av en faktabok!


* Wolf Hall av Hilary Mantel, denna lästes ut i januari och jag tänker fortfarande på den ibland. En riktig tegelsten som det tog nästan 2 månader att läsa ut men den var värd det för det är en riktigt skatt detta!
* Mördarens lärling av Robin Hobb, fantasy när den är som allra bäst!
* En tid för mirakel av Karen Thompson Walker, en mycket annorlunda roman om en värld som förändras och där tiden saktar in.
* Ondvinter av Anders Björkelid, Svensk fantasy när den är som allra bäst!
* En mörderska ibland oss av Hanna Kent, En mörk roman om mord, kärlek, vänskap och livet. En fantastisk roman
* Kleptomania av Kristina Hård. En märklig berättelse om bla luftskepp, kärlek, skogsrå, troll och en tågolycka! Mörkt suggestivt berättad där nackhåren reser sig och huden knottrar sig.
* Vävarnas barn av Per Anders Fogelström, En helt enastående berättelse berättad av en helt fantastisk författare.
* Norrtullsligan av Elin Wägner, En läsning som berörde på djupet.
* Prodigy av Marie Lu, Andra delen i en oväntat välskriven och bra dystopiserie.
* Usla, Elända och arma- Samhällets utsatta under 700 år En faktabok om de människor som ofta är helt osynliga i historieböckerna och de människor som lämnad få spår efter sig. En rejäl faktabok men den är värd att läsas då man som läsare verkligen lär sig massa nytt.

10 kommentarer:

 1. Även jag hade att göra två månader med Wolf Hall! Hannah Kent finns på läslistan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hanna Kent är verkligen ett lästips! En annorlunda historia med verklighetsbakgrund. Jag längtar nu efter att få grotta ner mig i Mantel nästa bok i serien, För i de döda! Antar att om jag börjar nu så har jag hela sommaren räddad!

   Radera
 2. En tid för mirakel tänker jag läsa så småningom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Gör det, den är mycket bra tycker jag. Annorlunda och tankeväckande.

   Radera
 3. Ondvinter är jag nyfiken på, den står i dotterns bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den! Det är riktigt bra svensk fantasy. =)

   Radera
 4. Har funderat på om jag ska läsa Wolf Hall eller inte, men det låter som att jag kanske borde göra det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är definitivt läsvärd, den tar tid men du lär få en riktigt häftig upplevelse under tiden =)

   Radera
 5. Hilary Mantel är helt fenomenal, ser fram emot den tredje och avslutande delen. De andra har jag inte läst även om jag är sugen på Hanna Kents bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hanna Kents bok är verkligen ett lästips. En stark berättelse med verklighetsbakgrund. Hilary Mantel är verkligen fenomenal, jag har sparat på bok nr 2, jag ska dyka in i den på min semester tänkte jag!

   Radera