onsdag 27 augusti 2014

En mysig sommarbok

Sarah Dessan, Allt och lite till

Sarah Dessen skriver ofta mysiga böcker "beach-house" böcker, gärna med teman som vänskap, kärlek, gränsen mellan barndom och vuxenskap,om att göra val och att lära sig förstå sig själv. Allt och lite till är precis en sådan bok och att läsa den ger en varm fluffig känsla i kroppen.

Vi återvänder faktiskt till den lilla staden Colby, vi var ju där tillsammans med Auden i boken Mycket mer än så ( Auden förekommer även i denna bok med en pytteliten statistroll, sånt gillar jag verkligen)
  Men i boken Allt och lite till så är det Emaline som har huvudrollen. Emaline som är tillsammans med en perfekta Luke, de har hållit ihop hela high-school och allt är så himla fint mellan dom. de är ju det perfekta paret, men varför tvivlar då Emaline?  Nu har så då sista sommaren kommit innan allvaret tar vid, till hösten så börjar de i colleget och vad ska nu hända med dom och med Emaline själv? Jag är mycket förtjust i böcker som rör den där sista ljuva sommaren, ofta då i samband med att något nytt ska ta vid till hösten. Det är något så bitterljuvt över den där sommartiden, stranden känns lite lite vackrare, människorna lite mer nära, nätterna lite lite ljuvare och tiden är så lång men samtidigt så kort. Så är det även för Emaline vars sommar kommer innebära många svåra val och förändringar. Hennes riktiga far dyker upp igen, med sig har han Emalines lillebror Benji, just denna del av historien gillar jag allra bäst då den är så fint berättad med ömhet och värme.  Emaline jobbar även precis som de andra somrarna med familjens företag, de driver en uthyrningsfirma, Colby är en typisk kustnära turiststad.  Jag är även förtjust i hur fin relationen är mellan Emaline och hennes familj, den känns kärleksfull, en aningen tankspridd emellanåt men stabil och trygg.  Historien som skapar själva drivkraften mot en förändring, den om att en dokumentärfilmare kommer till staden för att filma en lokal konstnär, är också väldigt bra och det är en intressant utveckling vi får följa där.

Sarah Dessen är väldigt skicklig på att skapa karaktärer som berör en och som känns trovärdiga i sina sätt att agera. Sarah Dessens böcker är utmärkta sommarböcker med mycket mys i sig men det finns också en ton av allvar och tyngd, det blir inte bara sockersöt utan mer som en lemonad gjort med både socker och citron. Jag läser och jag njuter, detta är verkligen perfekt underhållningsläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar