söndag 14 december 2014

Julläsnings-enkät!Johanna på Johannas Deckarhörna har taggat mig i en trevlig enkät om julen läsning! Jag får tacka så mycket! Idag är det tredje advent så det känns väldigt lämpligt att göra en trevlig enkät om läsning och julen.  
 1. Julen närmar sig alltså med stormsteg. Vilka/ vilken bok önskar du dig i julklapp i år? 
Fredrik Backmans bok Britt-Marie var här funderar jag på att ge mig själv och kära sambon i julklapp. 

 2. Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer.
Till deckarläsaren: Peter May Svarthuset, för den som vill ha en liten annorlunda deckare.  Christoffer Carlssons Den osynliga mannen ifrån Salem passar den som vill ha lite mörkare deckare. Mer klassisk deckare som ny ge ut i nya fina utgåvor är ju Agatha Christes böcker om Hercule Poirot.
Historisk svensk deckare är Anna Lihammes bok Medan mörkret faller och den är väl värd att lägga under julgranen.
Till romanslukaren: Joel Dickers tegelsten Sanningen om fallet Harry Qubert innehåller förvisso ett brott men är samtidigt något mycket mer. Liza Jewels bok Fågelburen är en varm berättelse som samtidigt inrymmer mycket mörker.  Ännu en tegelsten är ju såklart Diana Gabaldons mäktiga roman Främlingen.
Till finsmakaren: Kim Thuys böcker Ru och Man, poetiskt vackert korta böcker med stort innehåll. Julie Otsuka, Vi kom över havet eller När Kejsaren var gudomlig, även här en tunn bok med stort och starkt  innehåll.
Till fantasyälskaren: Laini Taylors magiska serie Önskemånglarens dotter, där bok ett heter Mörk Ängel. Eller om man vill ha en annorlunda svensk fantasyinspirerad bok som inrymmer troll, skogsrå och zeppelinare, då ska man läsa Kristina Hårds Kleptomania.  Även Neil Gaimans underbara, vackra, sagoskimrande Oceanen vid vägens slut är väl värd att läsas.

Till feelgoodläsaren: Rainbow Rowell, Eleanor & Park, en vacker berättelse om kärlek och livet. Kanske en bok som handlar om böcker, Katarina Bivalds bok Läsarna i Broken Wheel rekommendera är mysig läsning. Jojo Moyes feel-good bok , om än med svarta toner, Sophies historia.
Till den som vill ha något läskigt: Mo Hayders Walking-man serie, där man bör börja med boken Ritual, detta är läsning som kräver starka nerver och tålig mage. Även Lauren Beukes bok Skimrande flickor är rejält otäck. Så även Alex Marwoods bok Granne med döden.

3. Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt hem enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?
Den enda bok jag sparat inför julen är Hillary Mantels bok För in de döda, jag läste Wolf Hall förra julen så det känns lämpligt och passande att fortsätta med bok två nu denna julen! Annars har jag inte sparat undan något speciellt. Dock vann jag en trevlig engelsk söt novellsamling med vinterromantiska noveller så den lär jag väl passa på att läsa under julen.

4. Julen är ju en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?
I år är en tung jul med svåra val så julafton blir vi hemma, jag och kära sambon. Vi firar själva i lugn och ro, äter gott, spelar något trevligt, ser en bra tv-serie. Dagen efter tillbringas med familj och nära, så att jag skulle få ont om lästid känns inte så troligt. Sedan så är jag ännu igång med studierna under julveckan, min sista kurs från hösten tar slut den 2/1-15 så jag har att göra med den. 

5. Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?
Nej faktiskt inte.


6. Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgenre för att komma i julstämning?
Nej faktiskt inte, kanske att jag tittar lite extra när jag är på biblioteket vid denna tiden efter juliga böcker!

7. Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?
Sjuka djur, jag vill att vår hund JumJum ska få en fin (troligen) sista jul. Så inga plötsliga dippar eller liknande.

8. Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?
Tryfflar, must/kaffe och skumtomtar! Men skumtomtarna får man slåss om med katten! Vår katt Chili är gravt beroende av skumtomtar och beter sig lite som Gollum i Sagan om ringen, om han inte får en liten bit skumtomte!

9. Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?
Jag minns Wolf Hall ifrån förra vintern, det var en stark upplevelse som verkligen var annorlunda!

10. Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?
Jag brukade faktiskt läsa en snutt eller en bit av Forsythe-sagan varje jul eller runt denna tiden på året. Det fanns en tid då vintern var outhärdlig för mig och läsningen var helt borta. Men Forsyth-sagan, den fungerade. Stillsam, lätt tråkig men välskrivet, lugnande. Men förra året så fanns inte behovet av den tröstläsningen, får se om jag läser något i år.

2 kommentarer:

 1. Tack för många fina boktips och att du ville göra enkäten! Hoppas du får en fin jul (trots jobbigheter) med mycket skumtomtar till dig och katten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) tack själv för en trevlig enkät! Och tack för din fina omtanke =)

   Radera