måndag 22 december 2014

Gryning över Kalahari

Lasse Berg, Gryning över Kalahari 

Handling:
Frågan om mänsklighetens ursprung upphör aldrig att fascinera. Hur har den mänskliga arten uppkommit och utvecklats? Vad hände för sex miljoner år sedan då människornas och apornas vägar skildes åt?

Och vad är egentligen en människa?

Gryning över Kalahari är den fantastiska berättelsen om hur en liten grupp Homo sapiens, kanske bara något hundratal, lämnade Afrika för 60 000 år sedan och spred sig ut över hela jordklotet. Och förändrade det i grunden. Lasse Berg skildrar bushfolket i Kalahariöknen som till helt nyligen levde som de tidigaste människorna gjorde ett liv av samlande och jagande mellan Afrikas öppna horisonter.

Vad jag tyckte:

Jag har varit nyfiken på Lasse Bergs bok länge men ändå inte kommit mig för att läsa den.  Men för en tid sedan så stod den så fint uppskyltad på biblioteket så den fick följa med mig hem! Jag började läsa och sedan kunde jag inte sluta! Att en faktabok kunde vara så fängslande bra, så magiskt vacker och så oerhört välskriven att man bara vill sluka den hade jag inte riktigt kunnat föreställa mig. Jag läser väldigt sällan fakta, jag känner väl att mina studier ger mig tillräckligt med fakta just nu och orkar inte riktigt nöjesläsa faktaböcker. Jag fascineras över det Berg berättar och jag förundras över mitt egna ursprung som beskrivs så lättillgängligt och intressant av Berg. En annan ska jag gillar är hur Lasse Berg har pratat och diskuterat med många olika sorters människor, arkeloger, paleontologer och andra liknande människor, många olika teorier har kommit fram och Berg lyfter fram dessa på ett bra sätt. Han uppvisar att det är svårt att säga exakt hur människan kom till för det är så många miljoner år sedan. Men han förkastar inget utan han berättar sakligt och med stort engagemang om hur människan kom att bli människan sett ur många olika perspektiv och genom många olika tankegångar. Jag läser med förundran och längs vägen får jag många Aha-upplevelser!

Jag skulle vilja säga såhär i juletid att boken passar utmärkt som sista minuten tips som julklapp åt de allra flesta faktiskt!

2 kommentarer:

  1. Spännande, har sett att den här har gått åt bra på praktiken men aldrig varit sugen på att läsa den själv. Men nu blev jag det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Vad roligt att höra! Jag hoppas du gillar den. =)

      Radera