söndag 13 januari 2013

P.D James*2

Böjelser och Begär

Adam Dalgliesh får ett stort arv efter sin faster. I det arvet ingår även en gammal kvarn, den ligger vid Norfolks kust och Dalgliesh bestämmer sig för att åka dit på semester för att reda upp arvet. 
Samtidigt så härjar en seriemördare, kallad Visslaren, i trakten och han har hörts lämna en av mordplatserna visslandes. Några av offrena jobbade på det stora kärnkraftverk som finns i trakten, har morden något samband med detta eller är det bara en slump? Adam Dalgliesh vill inte bli inblandad men blir det ändå på ett sätt. 

P.D James böcker om Dalgliesh, den poesiskrivande polisen, är precis som att titta på ett avsnitt av Morden i Midsomer. Det är smart, folk är artig och väluppfostrade, där finns ett visst mått av överklasskänsla och lärdhet. Det dricks te i mängder och folk ber om ursäkt för att de stör. Jag gillar verkligen denna sortens böcker, det är stillsamt att läsa och det är garanterat blodfritt trots morden. Jag gillar också verkligen Dalgliesh, han är en trevlig karaktär att umgås en stund med. 

Patienten.

Rhoda Gradwyn, en av Londons mest beryktade undersökande journalister, skriver in sig på den berömde plastikkirurgen Chandler-Powells exklusiva privatklinik för att låta avlägsna ett missprydande ärr i ansiktet. Alla förutsättningar finns för ett lyckat ingrepp, följt av en veckolång behaglig konvalescens på ett av de vackraste godsen i hela Dorset. Operationen genomförs som planerat, utan några som helst komplikationer. Dagen därpå hittas hon död på sitt rum.Polisintendenten Adam Dalgliesh och hans kollegor kallas in för att undersöka vad som hänt Rhoda. Men det kommer visa sig att de göms mörka hemligheter ibland folket på den vackra herrgården och Adam och hans kollegor får sig ett svårt fall att lösa. 

Återigen känns det precis som ett avsnitt av Morden i Midsomer. Det är smart skrivet, det är intelligent berättar, miljöerna är fantastiska och karaktärerna är livfulla och känns äkta. En behaglig lässtund som ger lugn och ro. 

1 kommentar:

  1. Ena stunden ska mon rök paus vän läggas i träda sen hej och hå så hinner jag inte ha alla rök pauser för där är hur många inlägg som helst. Är avundsjuk på hur mycket du hinner läsa, men det blir väl sämre med det nu när du ska bädda sängår.

    SvaraRadera