lördag 26 januari 2013

Himlens fånge, Carlos Ruiz Zafon

Vi återvänder här till Barcelona för att återigen besöka Semperes och söners bokhandel, det är i slutet av femtiotalet. Vi kommer även få återbesöka De glömda böckernas gravkammare och vi kommer få veta mer om Fermin Romero de a Torres mörka förflutna. Denna romansvit började med Vindens skugga där vi blev introducerade till Zafons labyrintiska och gåtfulla Barcelona och där vi fick lära känna Daniel Sempere och hans far. De två driver en bokhandeln och de som har kopplingar till det mystiska ställe som kallas De bortglömda böckerna gravkammare. I den första bok Vindens Skugga, är det Daniel som är huvudpersonen, han blir som besatt av en bortglömd författare och hans försvunna bok. Bok nr två är Ängelns lek där en författare vid namn David Martin är huvudperson och där han förälskar sig i Daniels mor Isabella. Nu är vi då i bok nr 3 och här är det Fermins historia som står i centrum men de två första vävs in i denna med, alla tre böcker hör ihop och bör läsas i ordning och tillsammans. För tillsammans och var för sig är dessa böcker en läsupplevelse du sent kommer glömma. Kärleken till böckerna och till litteraturen står alltid i fokus men det gör också friheten och kärleken mellan människor. 

Fermin har varit med i de andra två böckerna, Daniel ser honom som sin bästa vän och när det så en dag dyker upp en mystisk individ i bokhandeln som frågar efter Fermin så kommer detta leda till att inte bara Fermins liv förändras utan även Daniels. Den mystiska främlingen köper en dyrbar bok, Greven av Monte Cristo, skriver en inledning i boken "Till Fermin Romero de Torres, som återvänt från de döda och har nyckeln till framtiden." och ber Daniel ge boken till Fermin. Vi får sedan ta del av Fermin mörka och djupt tragiska historia. Om hans tid i ett ökänt fängelse där han blev satt under Francoregimen. Vi får veta hur han lyckades fly och vi får även svar på frågor som väcktes i de andra två böckerna. 

Zafon är en skicklig författare som lockar med dig som läsare, han tar dig handen och snart så är du helt vilsen i det labyrintiska och mörka Barcelona. Det är en stor läsning som är otroligt njutbar. Språket är vindlande och fullt av kraft. Läs alla hans tre berättelse för de är alla berättelsesom berättar en saga om mod, vänskap, äventyr, kärlek och hopp.  Jag tänker faktiskt läsa om serien ifrån början, suget väcktes nu under läsningen av bok nr 3. Jag vill återse alla gamla vänner och se om min upplevelse fördjupas nu när jag fått en del svar. Boken slutar med en liten ledtråd om att detta inte var det sista vi såg av Daniel och alla de andra. Jag hoppas verkligen att det kommer ytterligaren en bok och gärna ännu fler. Jag älskar verkligen Zafons böcker, jag gillar hans språk och hans stil. Hans böcker är verkligen läsäventyr av hög klass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar