tisdag 11 november 2014

Tematrio: Sjukdomar

Denna vecka vill Lyrans Noblesser att vi ska lista tre böcker som handlar om sjukdomar. Ett tungt ämne som kan vara svårt att få till riktigt bra tycker jag. Men här är tre författare jag tycker har lyckats riktigt väl.

 1. Fortfarande Alice, Lisa Genova. En stark berättelse där vi får följa en kvinnas svåra väg in i den alzheimer som drabbat henne. En känslosam berättelse som berör på djupet.
 2. Allt för min syster, Jodie Picoult. Om en ung tjej vid namn Anna som kommit till världen för att genetiskt matcha sin syster Katie som är obotligt sjuk. Mycket stark berättelse som kräver en hel del näsdukar.
 3. Efter flera tusen rad, Reidar Ekner. En diktsvit som är något av det sorgligaste jag någonsin läst men som samtidigt är det mest livfulla och vackraste jag läst! Boken gavs ut redan 1974 så den kan kanske vara svår att få tag på i dag men den bör finnas på biblioteket. Dikten är skriven av en far som försöker förstå det som händer hans lilla dotter, bara 8 år gammal och full av cancer. En vacker dikt som är varm, ömsint och oändligt sorglig. I samband med att jag söker efter lämplig länk till denna bok så ser jag att Reidar Ekner inte längre finns med oss, han gick tydligen bort i somras.

18 kommentarer:

 1. Svar
  1. det är tre bra böcker, om än något tunga framförallt den sista.

   Radera
 2. Har bara läst Picoults bok av dina tre och gillar Picoult. De andra två veerkar 9intressanta. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Picoult är en riktigt bra författare, dock är det synd att hon inte verkar översättas längre till svensk

   Radera
 3. De två första har jag läst, och de är väldigt starka berättelser. Den tredje påminner mig om en diktsamling jag läste för några år sedan, Döende ängel av Jan Ränkedahl, som handlar om en kvinna som är döende i cancer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkar även vara en stark skildring, frågan är om man vågar läsa den. Men jag ska kolla efter den på biblioteket. Tack för tipset!

   Radera
 4. Picoults bok gillade jag :) Fortfarande Alice låter bra, får nog kolla upp den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande Alice kan jag verkligen rekommendera!

   Radera
 5. Har inte läst någon av dina. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 6. Tvåan har jag med i min trio oxå, de andra två tar jag emot som tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Hoppas du tycker om dem när du väl läser dom =)

   Radera
 7. Tack för tre nya tips :)

  SvaraRadera
 8. Fortfarande Alice är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken kan jag verkligen rekommendera!

   Radera
 9. För den som är intresserad av Alzheimer-temat så kan jag också varmt rekommendera Ulla Isakssons självbiografiska Boken om E om hennes man Erik Hjalmar Linder. Bille August har gjort en väldigt rörande filmtolkning av den som heter En sång för Martin, i vilken huvudpersonerna är musiker i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sång för Martin har jag sett, det är en mycket vacker och ömsint film. Boken lägger jag på minnet för läsning längre fram, tack för tipset!

   Radera