torsdag 17 december 2015

Minitarymakaren av Jessie Burton

Jessie Burton, Miniatyrmakaren

Rec-ex ifrån Modernista förlag, Tusen tack!

Handling:
En höstdag 1686 knackar artonåriga Nella Oortman på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Nella har anlänt från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till den framgångsrike köpmannen Johannes Brandt, men möts i stället av hans bitska syster Marin.
Först senare dyker Johannes upp – och ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Skåpet ska inredas av en gåtfull miniatyrmakare, vars pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på överraskande sätt.
Nella blir till en början förbryllad av den slutna världen i hushållet Brandt, men i takt med att hon uppdagar dess hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer? Och kommer hon i så fall att vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?

Vad jag tyckte:

Miniatyrmakaren är en sagoskimrande skattkista till bok men en saga där det ruvar mörka hemligheter och svek i skuggorna. Jessie Burtons debutroman är en roman som vibrerar av liv, färg och doft! Det är en sagoskatt på så många sätt och där språkets lätt poetiska touch bidrar till att öka välbehaget när man läser boken.  Jag gillar när författare som skriver historiska böcker skriver på ett sådant sätt att jag faktiskt förflyttas bakåt i tiden när jag läser. Så är i Miniatyrmakaren, jag förflyttas till Holland, år 1686 och där jag genom orden får uppleva dofterna, livet, ljuden, detaljerna, tiden och samhället så som det var då. Skicklig gjort! Att detta är Jessie Burtons debutroman är svårt att föreställa sig då hennes språk känns så väl utvecklat och skickligt sammansatt, hennes karaktärer är så levande och full av djup, hennes miljöer och detaljer så målande beskrivna att man ser dom framför sig.

I centrum finns ett miniatyrskåp som möjligen har en magisk förmåga men allra mest tycker jag att det är en roman om kvinnor. Urstarka kvinnor som trots sina ödeslotter och de svåra val de tvingas göra ändå på något sätt lyckas överleva. Nella, Marin och Cornelia är tre kvinnor som jag blir uppriktigt förtjusta i. Tre kvinnor som kanske inte alltid kommer överens men eftersom de lever under samma tak med samma hemligheter att dölja så måste de samarbeta för att kunna överleva. Miniatyrmakaren är en roman som berör på djupet och som skapar känslor av vemod, sorg och förtvivlan men också känslor av vänskap, hopp och värme.

Ta och läs den i jul, kryp ned i soffan med pralinerna och lite glögg och låt dig svepas bort i både tid och rum!

2 kommentarer:

  1. Den var verkligen en underbar läsupplevelse!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det det! Hoppas att Jessie Burton nästa bok blir lika fin!

      Radera