fredag 11 augusti 2017

Vit syren av Cecilia Sahlström

Cecilia Sahlström, Vit syren 

Handling:
Försommaren är sådär ljuvlig som bara en försommar kan vara, men den lundensiska idyllen blir snart dunkel. En ung tjej hittas brutalt utnyttjad i Stadsparken. I sin hand håller hon en syrenkvist.
Kommissarie Sara Vallén vid våldsroteln i Lund blir tilldelad fallet. Hennes verklighet svänger snabbt och utredningen kompliceras när hennes son misstänks för brottet. Men hennes son skulle aldrig göra någonting sådant. Aldrig.

Vad jag tyckte:
Vit syren är en deckare som bjuder på ruggig handling med ond bråd död och där barn/ungas utsatthet i dagens vidöppna samhälle. Där det är så lätt att några faller utanför samhällets social nät och där tryggheten gått förlorad. Boken tar dessutom upp ett ämnen som berör mig starkt och som det stundtals är riktigt jobbigt att läsa om, nämligen övergrepp mot barn.  Författaren har själv arbetat som polis vilket märks tydligt i berättelsen. Det känns verkligen som att den som skriver besitter kunskaper och erfarenheter kring ämnet vilket ökar trovärdigheten. Samtidigt som det också ökar den obehagliga känslan just för att detta är något som skulle kunna hända var som helst och när som helst.  Här finns en vardaglig och äkta realism som gör Vit syren till en deckare som verkligen sticker ut i mängden.

Vit syren bjuder på rappt och drivet språk . Dock haltar det till lite och jag upplever vissa stycken lite klumpiga i sin formulering. Men det är lätt att se förbi då jag verkligen fastnar i berättelsen som sådan. Däremot upplever jag att hela historien kring Sara Vallén och den relation som finns med känns onödig. Den är hastigt påkommen och skulle lätt kunna ha strukits utan att boken tappat på det, snarare tvärtom. Möjligen får detta en förklaring i kommande delare och/eller fördjupas mer så att det får en mer naturlig plats i berättelsen. Däremot gillar jag verkligen hur författaren skildrar Sara och hennes exmake Göran, hur de kan stå över små petitesser för att istället gå samman för att hjälpa deras son. Denna del av det privata vardagliga livet får författaren gärna fortsätta utveckla och bygga vidare på. För jag gillade detta skarpt då det skänker hopp och värme i det mörker och förtvivlan som annars råder i boken.

Jag gillar också att läsa deckare som utspelar sig på ställen jag faktiskt känner till. Nu är jag inte i Lund var och varannan dag men jag har varit där och känner igen vissa platser och ställen som beskrivs i boken.  Jag ser framemot kommande delar och hoppas på att författaren fortsätter lyfta fram viktiga och aktuella ämnen. Även om det kan vara svårt att läsa om är det också viktigt att läsa och inte blunda för det.

Vit syren är en skrämmande bra debut och jag ser framemot att få läsa mer av författaren!

Betyg: 3+ /5
Boken kommer från: Rec-ex från Bokfabriken, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Bokhyllan, Zellys bokhylla, Fantastiska berättelser,  Ylva kort och gott


6 kommentarer:

  1. under studietiden bodde jag alldeles intill ingången till stadsparken en tid. satt ofta där och pluggade

    SvaraRadera
  2. Hm, det lät inte riktigt som en bok för mig men kul att ha läst din recension i alla fall :)

    SV: Kokoschips hittar jag på ICA så kika där :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Gillar man deckare så gillar nog denna! Men gillar man inte deckare så =) Ok Tack! Då ska jag kolla där!

      Radera