fredag 10 april 2015

Bokbloggsjerkan 10-13 april: Varför bara kvinnor?


I veckans jerka ställer Annika en svår fråga via Robert nämligen: Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

En mycket intressant fråga faktiskt som jag nog inte har något direkt svar på. Visst är där många kvinnliga bokbloggare därute men vad detta beror på vet jag faktiskt inte riktigt. Kan det vara så att det är finns fler kvinnliga läsare än manlig? Visst finns det manliga läsare, på vårt lilla bibliotek finns där en hel del manliga låntagare har jag sett. Men många av dom tillhör de lite äldre, kanske är det så att de yngre manliga inte riktigt hittat läsningen på samma sätt? Kanske har detta faktum med uppfostran, miljö och kanske skola att göra? Jag funderar på de traditionella könsrollerna, är det kanske fortfarande så att pojkar ska leka vilda lekar och inte sitta med näsan i en bok.  Medan en tjej mycket väl kan sitta och läsa utan att uppmuntras att gå ut och leka vilda lekar? Jag har inga egna barn så jag har inte någon direkt kunskap om hur detta ser ut idag, jag baserar detta bara på det jag själv upplevde som barn. Och som min sambo har berättat kring sin uppväxt, han är ju nybliven läsare nu som vuxen. Han läser en del men känner sig för osäker för att skriva om det öppet, det kanske kan vara en ledtråd med? 

För mig så finns läsningen med ändå sedan barnsben och om jag ska säga varför just jag bloggar så är en stor del av bloggandet kontakten med andra likasinnade. Dessutom så är bloggen en frizon för mig, här kan jag släppa vardagen, måstena och kraven.  Jag hade gärna studerat detta närmare för att få ett vettigt svar. Men min högst ovetenskaplig gissning är alltså att vi kvinnor läser mer och kanske också har vi ett annat behov av att dela med oss det vi läst. 

30 kommentarer:

  1. Håller med om att till en del är det nog en generationsfråga när det gäller manliga läsare. Min far läste väldigt mycket och de flesta av hans vänner gjorde också det - de läste i alla fall mer än vad jag ser att män idag gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kanske ligger något i det. Jag har ju inget direkt att gå på mer än lösa funderingar.

      Radera
  2. Tycker meningen "han läser en del, men känner sig för osäker för att skriva om det öppet" är intressant, är läsande en mindre accepterad del av mansrollen? Vad synd om så vore fallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog tyvärr vara så, kanske inte för alla men vet att sambon min aldrig uppmuntrades till läsning. Utan det var först när han träffade mig som han började upptäcka läsningen på allvar.

      Radera
  3. Intressant. I och för sig jagas väl små flickor också ut i den förmodat friska luften när de vill läsa (medan de som vill vara ute hela dagarna istället uppmanas stanna hemma med en bok och ta det lugnt), men jag tror du har rätt i att pojkar mera sällan präglas till läsare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo så kan det nog vara. Även jag blev utschasad i friska luften när jag var liten men jag uppmuntrades också till att läsa på ett annat sätt än vad tex min sambo gjorde.

      Radera
  4. Ja lite svårt att svara när man själv inte är man, och min sambo läser inte ens böcker eller bloggar så där är det ingen ide att vända sig för ett svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det svårt att ge ett riktigt svar på denna frågan. Men intressant fråga!

      Radera
  5. Jag gick in i två boklådor idag och frågade om de sålde mer skönlitteratur till kvinnor än till män och svaret var nej. En av dem sa dessutom att män läser mer lyrik än kvinnor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha! Men vad intressant att höra! Undrar varför det är så?

      Radera
  6. Jo, så kanske det är, att behovet att dela med sig av vad man läst är större hos kvinnor. Lite läskigt om det är så att det uppfattas lite "skämmigt" att läsa skönlitterära böcker för en man, något som blir osäkert att skriva om öppet. :o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det läskigt, att läsa oavsett vad man läser ska aldrig kännas skämmigt.

      Radera
  7. Det kan nog stämma att de läsande männen är lite äldre :) I genomsnitt iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En generalisering måhända, mitt lilla bibliotek är ju inte vidare stort. =)

      Radera
  8. vi läser mer och som du säger, det är roligt att delge andra sina funderingar. min blogg är min dagbok

    SvaraRadera
  9. Det finns också fler böcker för flickor än för pojkar. Redan där är en stor skillnad. Jag tror också att tjejer/kvinnor har lättare för att uttrycka sig i skrift än vad män har. Men detta är mina egna helt ovetenskapliga funderingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan hade nog kunnat vara ett intressant ämne att studera närmare =)

      Radera
  10. Att kvinnor och män läser olika mycket, det vet man ju, och att pojkar speciellt anses läsa "för lite". Men kul att höra att sambon din hittat till böckerna som vuxen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt! Känner mig lite stolt över att jag till viss del är "skyldig" till det =)

      Radera
  11. Jag tror också det kan vara en generationsfråga, i mina morföräldrars generation (som inte längre lever) var det väl mest männen som läste, har jag för mig. Mormor läste, men nästan bara kokböcker och trädgårdsböcker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är samma som för mina morföräldrar, min morfar hade ett väldigt stort bibliotek och jag tror faktiskt nästan att han hade bloggat om han levt idag som ung!

      Radera
  12. Ja vi läser nog helt klart mer, män läser också andra sorters böcker.

    SvaraRadera
  13. Kvinnor kanske vill ha bekräftelse på sin läsning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det. En intressant tankegång =)

      Radera
  14. När jag var liten var jag både ute och lekte vilda lekar med pojkarna och läste mycket. Kan det kanske vara så enkelt att det handlar om intresse? En bokblogg tar ju mängder av tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt stycke om barn är ju en grov generalisering. Men intresse har nog alldeles säkert med det hela att göra.

      Radera
  15. Jag tror definitivt att tjejer/kvinnor i genomsnitt läser mer än killar/män!

    SvaraRadera