onsdag 24 augusti 2016

Poppy Pym och Farons förbannelse av Laura Wood

Laura Wood, Poppy Pym och Farons förbannelse
Rec-ex ifrån Modernista förlag, tusen tack!

Handling:
Poppy Pym var bara ett spädbarn när hon övergavs av sina föräldrar och lämnades till en kringresande cirkus. Som tur är fick hon en underbar uppväxt på cirkusen, omgiven av akrobater, trapetskonstnärer, jonglörer och den karismatiska föreståndarinnan Madame Pym.

Men när hon fyller elva år bestämmer hennes cirkusfamilj att det är dags för Poppy att få en mer traditionell utbildning – och skickar henne till den tjusiga internatskolan Saint Smithen’s. Först trivs hon inte alls. Skolan är raka motsatsen till den härliga tillvaron på cirkusen.

Men så blir en antik egyptisk ädelsten stulen och det börjar hända saker på skolan… Mystiska saker. Otäcka saker! Poppy kallar samman hela sin cirkusfamilj för att tillsammans med dem leta rätt på ädelstenen och få slut på farligheterna. Men kommer de att hinna? Eller kommer de alla att drabbas av Faraos förbannelse?

Vad jag tyckte:
Åh vad jag gillade detta! Poppy Pym och farons förbannelse en sprudlande varm och rolig berättelse som gör en på bra humör. Poppy Pym är en charmig karaktär som jag verkligen gillar och hennes galna, lätt karikatyr-artade cirkusfamilj är underbara att läsa om. Blandar man sedan in en internatskola, en förbannelse och spänning blir det ett riktigt läsäventyr.

 Jag älskar  också  hur vänskapen mellan Poppy Pym, Kip och Ingrid skildras, det är så varmt berättat och det känns fint att Poppy får träffa så underbara vänner som de. Berättelsen återges direkt av Poppy och jag gillar verkligen det direkta tilltalet författaren använder sig. Jag blir också förtjust i hur Poppy jämt och ständigt riktar sig direkt till mig som läser, det är finurligt gjort för det gör mig som läsare mer involverad tycker jag. Dessutom så finns det en knäpp och lätt skruvad humor i boken som gör att jag fnissar högt flera gånger.

Ibland behöver man något snällt och gulligt, något som är trevligt och lättläst men samtidigt underhållande. Och Poppy Pym gav mig precis det när jag behövde det som mest. Jag förstår dock inte alls liknelserna med Harry Potter eller Pippi Långstrump. Poppy Pym är helt enkelt Poppy Pym och det behövs inte jämföras med något utan boken klarar sig gott på egna ben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar