fredag 26 augusti 2016

Två sekunder i Byron Hemmings liv av Rachel Joyce

Rachel Joyce, Två sekunder i Byron Hemmings liv

Handling:
År 1972 läggs två sekunder till tiden, för att balansera klocktiden med jordens rörelse. Byron Hemmings visste detta eftersom James Lowe hade sagt det till honom. James Lowe var den smartaste pojken i skolan. Men hur kan tiden ändras?

När tiden flyttas fram sker det ofattbara. När Byrons mor kör honom till skolan den morgonen är hon stressad. Hon gör ett oförlåtligt misstag och deras perfekta värld krossas för alltid. Går det att skylla på de två sekunderna? Kan det som hände någonsin rättas till?


Vad jag tyckte:
Jag älskade författarens tidigare bok om Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd så därför blev lite av en besvikelse att jag inte blev lika förtjust i hennes andra bok.  Två sekunder i Byron Hemmings liv är utan tvekan en stark bok med en betydligt mörkare botten än den om Harold Fry. I denna boken lyfter Rachel Fry upp psykisk sjukdom med både hjärta och smärta. Det som hindrar mig att blev helt förtjust är Byron själv, han är ett väldigt speciellt barn och jag kan inte riktigt med honom. Dock så växer min förståelse för honom under läsningens gång och medan jag läser så växer klumpen i magen. Det är direkt obehagligt att lära sig om varför Byron är som han är. Hans berättelse utspelar under 70-talet och hans skildring om hur viktigt det är med en perfekta familjen gör riktigt ont att läsa om. Den tyranniska fadern som förväntar sig perfektion och inget annat av sin familj.

 I nutid läser vi om Jim som till stora delarna av sitt vuxna liv suttit på psykiatriska kliniker. Hans berättelse berör mig starkt och det gör riktigt ont om att läsa om hans ständiga strävan efter att försöka passa in. En scen i boken fick mig nästan att gråta av förtvivlan, Jim har tvångstankar och hans måste göra vissa saker när han väl kommer hem till sin husvagn. En ritual som måste återupprepas om det blir minsta fel. I denna scen har han kommit hem efter varit med om en olycka, hans ben är gipsat, det är vinter och denna eviga ritual som han tvingas igenom. Kölden, smärtan och förtvivlan gör ont att läsa om. Rachel Joyce är skicklig på att skildra känslor och det inre livet på ett trovärdigt sätt. Men Två sekunder... är inte bara sorglig och mörk utan här finns också hopp och vänskap. Detta gör Två sekunder... till en lättläst och underhållande läsning som berör samtidigt som det gör gott.

2 kommentarer:

  1. Den här köpte jag på bokrean :) Gillade också Harold Fry väldigt mycket. Får se sedan vad jag tycker om den här då.

    SvaraRadera
  2. Måste kolla upp Rachel Joyce nu. Låter som en fantastisk författare jag missat :)

    SvaraRadera