tisdag 29 juli 2014

Medan mörkret faller

Anna Lihammer, Medan mörkret faller

Året är 1934, platsen är Uppsala och mörka moln har börjat hopa sig vad horisontens kant därute i Europa. Här hemma så är rasbiologin och rashygienen på stark frammarsch och steriliseringslagen av "sinnesslöa" har precis gått igenom.  Då hittas en högt uppsatt akademiker bestialiskt mördad i Anatomiska institutionens källare. Det blir den mycket egensinniga poliskommissariens Carl Hell som blir tilldelat fallet. Carl Hell är en man som inte är vidare populär av sina kollegor som uppfattar honom som för okonventionell och för kylig för deras smak. När nu då Carl Hell fått ett stort fall tar han med sig polissystern Maria Gustavsson! Huvaligen! Så kan det ju bara inte gå till! En kvinna ute på fältet var inget som passade sig. Men Carl Hell uppskattar Maria och tror att hon är en intelligent kvinna.Det känns riktigt intressant med kombinationen Carl Hell och Maria Gustavsson. Härligt med de tydliga könsrollerna och skillnaderna för man och kvinna, Maria Gustavsson befinner sig när hon är ute på fält så att säga, verkligen i männens värld och hon får kämpa mycket hårdare bara för att hon är kvinna. Dessa skillnader är skickligt berättade och känns trovärdiga att läsa om.

Det första kapitlet är riktigt obehagligt och grymt, så välskrivet är man nästan mår illa faktiskt, här beskrivs mordet på den uppsatte akademikern nämligen som mördas på ett högst ovanligt och mycket bestialiskt sätt. Därefter så fortsätter vi historien rätt in i den väldigt mörka och omänskliga del av den svenska historien, den som berör rashygien, mätningar av skallar, upprensning av de avvikande elementen i samhället i form av tvångssteriliseringar och rasbiologi. Vi rör oss också mycket i de högre akademiska kretsarna, bland det finare folket där Carl Hell lyckas trampa på rätt många tår.

Anna Lihammer är från början historisk arkeolog och har skrivit faktaböcker som berör ämnen som tex Vikingarna. Detta är hennes skönlitterära debut, en debut som verkligen lovar gott inför kommande böcker. Detta är en mycket skickligt berättade historia med en ständigt driv men där det ändå finns utrymme för eftertänksamhet.  Jag gillade verkligen boken där miljöerna är vältecknade, karaktärerna fylliga och intresseväckande, en fascinerande och obehaglig historielektion kring mörka kapitel i svensk historia och där brottet i sig är riktigt ruggig och skrämmande. Full pott med andra ord! 

Då har jag läst ännu en bok med temat raser och rasåtskillnad, med förankringar i andra världskriget och förintelsen. Även just det ännu inte hänt i denna bok, det är fyra år kvar tills dess, så finns alla tecknen där, nazisterna har redan greppat makten i Tyskland och den svenska historien kring rasbiologi var då kraftigt inspirerad av den nazistiska ideologin. Ett kapitel som borde lyftas fram ännu tydligare tycker jag. Här kan man få en inblick i dessa tankegångar och idéer, därefter kan läsa vidare i faktaböcker för att få ännu mer förståelse och kunskap.

3 kommentarer:

 1. Läste denna bok med uppspärrade ögon. Så här tyckte jag:
  http://holavedsbrudar.blogspot.se/2014/02/medan-morkret-faller-av-anna-lihammer.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den en riktigt bra bok! Men också väldigt ruggig. Jag hoppas det kommer en fortsättning.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera