torsdag 21 augusti 2014

Eländes elände

På den nya underbara sidan Kulturkollo så listar Fanny tio böcker som alla handlar om eländes elände och i samband med detta så anordnas det även en liten utlottning.

Då boken i sig är Älskade av Toni Morrisson, en författare jag varit intresserad av länge men ännu inte läst så hoppar jag på utmaningen och hoppas på vinst!

Eländes elände brukar även vara ett ämne som fascinerar mig mycket så känns som en lämplig utmaning för mig! Flera av böckerna som Fanny listar hade jag kunnat ha med på min egna lista såsom Vägen, Mississippi eller Vi kom över havet.

  1. Förr eller senare exploderar jag, John Green. Ja även här måste Hazel och August få vara med, då deras historia är så eländig men samtidigt så vacker. Här krävs många näsdukar och gärna någon att krama efteråt
  2.  Torka aldrig tårar utan handskar, Kärleken, Jonas Gardell.  Ett stycke svensk historia som gör mig mörkrädd. Om den utsatthet och det hat som de homosexuella fick utstå i Sverige under 80-talet, förtvivlan i dessa böcker är så grymt att man får ont i magen
  3. Jag heter inte Miriam, Majgull Axelsson. En berättelse som berör på djupet och jag fick några tillfällen faktiskt mådde fysiskt illa av det jag läste. Starkt men ändå fint berättat med medmänsklighet och hopp insprängt mellan allt det där som gör ont
  4. En mörderska bland oss, Hanna Kenth. En isländsk mordsaga med historisk förankring. Att få lära känna Agnes, dömd mörderska, i väntan på det slutgiltiga straffet är verkligen fyllt med elände men även värme och närhet.
  5. Usla, elända och arma, om samhällets utsatta under 700 år, Red:  Sofia Holmlund & Annika Sanden. Nu blir det bokstavlig tolkning av elände då detta är en faktabok som berätta historien om de som ofta är helt osynliga i vår svenska historia, de fattiga, de usla, de eländiga. De som saknar en röst för att göra sig hörd med. 
  6. Rötter, Alex Haley. En bok jag läste för många många år sedan men där jag fortfarande bär med mig små spår ifrån inuti mig. Framförallt minns jag känslan jag fick under läsningen av Rötter, förtvivlan, ilskan och frustrationen.
  7. Vävarnas barn av Per-Anders Fogelström. Om Maja och Johannes och deras två barn, i Stockholm år 1742. Fattigdomen och slitet är så skickligt beskrivet, jag blir djupt tagen av deras historia.
  8.  Håpas du trefs i fengelset, Susanna Alakoski En barndomskildring och om medberoende som vuxen som träffar en rakt i magen.
  9. Möss och Människor, John Steinbeck. En så finstämd skildring över den lilla människans hårda lott i livet. På några få sidor får vi ett helt livsöde serverat
  10. Mörkt vatten, Joyce Carol Oates. Om en ung kvinna, om en senator och om en olycka, magstarkt och mycket träffande.

2 kommentarer: