tisdag 19 augusti 2014

Stilla dig mitt hjärta

Diana Gabaldon, Främlingen
( Omslaget här till höger är det som kommer att komma på nyutgåvan som kommer nu i augusti)

Tänk dig de skotska högländerna, tänk dig därefter kärlek och romantik fluffig som sockervadd men ändå med en biton av citron, tänk dig sedan komplikationer fulla av bråk, svordomar och tandagnissel, tänk dig heta stunder i sänghalmen/i höstacken/under en filt/ mot en klippa osv, placera därefter allt detta i en historisk miljö ca 1700-talet,  lägg till skön humor och sylvassa repliker och addera sedan ett styck kvinna med skinn på näsan och råg i ryggen, lägg där till inte bara en läcker skotte i kilt utan en massa läckra skottar i kilt! (Åh stilla dig mitt lilla hjärta!)  Där har du i korthet innehållet i Diana Gabaldons bok Främlingen, del 1 i serien om Jamie och Claire.

Lite mer specifikt så handlar det om sjuksköterskan Clarie som egentligen hör hemma i England ca 1945, hon är gift med Frank Randall och de befinner sig på en slags försenad smekmånad i Skottland. Men genom något konstigt glapp i tiden så ramlar hon tillbaka i tiden, en sisådär 200 år och väl där träffar hon raskt på Jamie Fraser, han är alltså då den läckra skotten jag talade om innan. Det låter kanske kymigt men det är faktiskt riktigt riktigt bra. Främlingen är verklighetsflykt när den är som allra allra bäst, lättsmält, kravlöst men ändå med substans och innehåll.  Språket är välskrivet, karaktärerna trovärdiga om än något klysche-aktiga emellanåt, det finns driv i historien och intressanta utvecklingar. Visst skulle man kunna gå in på könsrollerna i boken, de är inte då de bästa alla gånger men det där känns inte så viktigt i denna bok av någon anledning. Det får vara så och det är ok ändå, trots att Jamies beteende får mig att se rött emellanåt. Men det vägs upp av Claries kaxighet och hennes sylvassa tunga. Främlingen är ett mäktigt läsäventyr och man sveps med totalt, man slukas av den magiska kärlekshistorien och man förtrollas av atmosfären och man häpnar över detaljerna och miljöerna i de skotska högländerna.

Jag läser och läser och läser ty detta är en tegelsten på sina mastiga 900 sidor men jag njuter av varje sekund och är evigt tacksam att jag för tillfället får låna kära mammas alla böcker i denna ljuvliga serier. Så alla delarna utom den allra senaste som inte är översatt ännu finns lättillgängliga i min egna bokhylla! Ljuvligt inför höstens kulna kvällar och som medicin när den där förlamande vintertröttheten sätter in.  Lägg därtill att Främlingen kommer som tv-serie nu under hösten! Det var hos den utmärkta bloggen I Hyllan som jag fick nys om detta första gången och Här kan ni läsa mer själva tv-serien.

8 kommentarer:

 1. Har precis köpt hem de tre första till förmånligt pris från cdon. Ser fram emot att försvinna in i den här världen som så många verkar tycka om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har härlig läsning framför dig! =)

   Radera
 2. Jag tror jag hunnit igenom de 4 första och de är så bra!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Jag tänkte att jag skulle vänta lite med del två men nu lutar det starkt åt att jag redan i helgen kommer sätta tänderna i den!

   Radera
 3. Vad fint du beskriver den, denna världens bästa bokserie :)

  SvaraRadera
 4. Jag förstår att det inte är min hylla som du menar. De är spännande böcker och det känns tryggt att de finns i "din hylla" då min i huset har brakat i hop. Du kommer säkert att läsa om mig flera ggr då jag inte har kommit så långt. Tror till och med där ligger ett bokmärke i trä i den med 2 delar så försök låta det vara kvar. En vacker dag så kanske jag börjar sluka dem igen. Ha en bra läsdag. kram mams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå det är allt din hylla jag menar mams! Skönt att du känner dig trygg med att de finns i min hylla. Självklart låter jag märket vara kvar. =) Hoppas du också kan sluka dem snart med, snart kommer ju tv-serien. Kramar

   Radera