söndag 23 november 2014

Bokbloggsjerkan 21-24 november

Efter en mycket intensiv vecka följd av en ännu intensivare helg så har jag för tillfället satt mig ned och tänker passa på att försöka svara på Annikas jerka. En jerka som även denna vecka är något svår faktiskt. Hon säger såhär: "Tidigare i veckan kom jag i kontakt med ett uttalande som gick ut på att de som läser böcker uteslutande gör det för att fly till fantasins värld.  Min första reaktion var att personen i fråga var dum i huvudet, men så sansade jag mig och började analysera uttalandet i stället."

Vilket leder fram till helgens jerka-fråga vilken är:  Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Varför jag läser? Ja varför andas man?  Ungefär så känner jag inför läsningen, det är så sammansmält och sammanvävt med mitt liv att jag inte ens kan föreställa mig ett liv utan det.  Eller jo det kan jag visst, jag hade ju en period på rätt många år där jag inte kunde läsa såsom jag ville och där jag även i perioder slutade läsa. Där jag rent av fick gömma undan min läsning och skyla över att jag ens läste vissa sorters böcker. Då dog en del av min läsglädje faktiskt, den tynade bort och det tog lång tid att hitta tillbaka till den faktiskt.  Det var faktiskt smärtsamt att uppleva att det som en gång betytt så mycket för mig i så många år förvandlats till en börda. Där jag fick kämpa för att ens våga öppna en bok och där det rent av var ångestfyllt med att våga välja ut en bok att läsa.

Men varför jag ändå fortsatte läsa och varför jag läser idag, det är en sådan där fråga man får ibland ifrån icke läsande människor och även andra. Där man själv inte kan komma på ett enda svar alls! 

Att det är som i påståendet Annika nämner det kan jag hålla med om till viss del. För mig är det så i perioder, då är läsningen min livlina, det enda som håller näsan ovanför vattenytan.  Att stänga ute omvärlden och "gömma" sig mellan två bokpärmar är det enda som ger lugn i kropp och själ under vissa stunder i livet. 

Annars så rymmer läsningen så mycket annat för mig, det finns så många komponenter som är anledning till att jag läser. Jag spaltar upp några här:

* Att få lära sig! Läsningen ger mig möjligheter att få lära mig om mängder av olika saker, det kan vara rena faktadelar men även fiktiva händelser kan lära mig något nytt. Om känslor, om åsikter, olika tankegångar och olika levnadssätt. Det vidgar mitt perspektiv och ger mig nya insikter och kunskaper, det berikar mitt liv helt enkelt!
* Att få resa! Genom böckernas värld kan jag resa tvärs över hela världen via min egna fåtölj och jag kan dessutom få besöka världar som inte ens finns!
* Att få känna saker! Skratta, gråta, rysa, bli arg, fnittra förtjust, le vemodigt och allt därtill är saker jag kan få känna via böckernas värld.
Att få lära känna mängder av olika personer och även ibland varelser! Personer och varelser som man kan gilla väldigt mycket och där man bryr sig så mycket om, men även personer och varelser som man stör sig på och som man bli arg på. Människor/varelser som man blir vänner med och som man bryr sig om, människor/varelser man tänker på även efter läsningen är avslutad. Detta är en stor del av till att jag läser.
* Orden och språket i sig. Jag är förtjust i ord och i språk, inte så mycket grammatik och så men innebörden i orden. Att få smaka på vackra meningar som växer och växer, meningar som slingrar sig undan en och där man få kämpa för att förstå hela innebörden. 
* Avkoppling. Ibland läser jag bara för att slappna av,  då läser jag gärna något lättsmält och skönt. Något som känns som varmt fluff för kropp och själ. Detta är dock inte samma som verklighetsflykten för mig, när det kommer till verklighetsflykt krävs något helt annat än varmt fluff.

Jag tror det var Gustave Flaubert som sa såhär: Läs för att leva. Lev för att läsa.  

16 kommentarer:

 1. Varje dag när jag kommer hem från jobbet så sätter jag mig och läser, tills jag känner att stressen försvunnit och puls/blodtryck har gått ner. Funkar varje gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra metod för att varva ned! Jag använder en liknande varje kväll när det är tid att gå och lägga sig. Men kan också använda mig av läsning under dagen för att varva ned och hämta andan.

   Radera
 2. Ja varför andas man? Bra parallell!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Tackar! Läsning är så viktigt ju!

   Radera
 3. Kan bara hålla med :)

  SvaraRadera
 4. Håller med om allt du skriver, men den där med ord och språk är det inte alltid som jag lägger märke till, får vara en speciell bok för det, som Ru...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det där med extra speciella ord och vackert språk är ju ofta relaterat till vissa böcker såsom Ru som du nämner.

   Radera
 5. att besöka världar som inte ens finns är häftigt!

  SvaraRadera
 6. Läs för att leva. Lev för att läsa, gillar den levnadsregeln! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Visst är det en bra levnadsregel! =)

   Radera
 7. Håller med om allt :) "Läs för att leva. Lev för att läsa." Det är ju precis så det är :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Tackar! Visst är det ett riktigt bra uttryck!

   Radera
 8. Ohja, det finns så många anledningar att läsa!

  SvaraRadera