fredag 28 april 2017

Helgfrågan V.17: Om recensionsexemplar


Denna vecka undrar Mias bokhörna såhär: Vad tror ni förlagen vinner på att ge oss bokbloggare recensionsexemplar? Tipsa gärna om en bok ni tror inte fått så mycket uppmärksamhet om det inte vore för oss bokbloggare

Jag tror förlagen vinner rätt mycket på det. De sociala medierna och bloggarna är idag naturliga plattformar som används dagligdags av väldigt många människor. Det blir rätt mycket "gratis" reklam för förlagen skulle jag tro. Själv tror jag det bara är positivt att vanliga läsare också får en chans att sprida läsglädje och skriva omdömen om böcker. Jag läser gärna rena recensioner skrivna i tidningar och dylikt skrivna av utbildade litteraturkritiker och får där igenom nys på intressanta böcker. Men jag får minst lika mycket, om inte mer, tips ifrån andra bokälskande amatörer som mig själv. Jag tycker det är ett bra komplement att båda sidor används av bokförlagen. Bara på de få åren som jag aktivt bloggat, snart i fyra år, har jag ju själv fått se hur bokbloggarvärlden vuxit något enormt och fått en helt ny genomslagskraft än vad det hade 2010 när jag började blogga. 

Sedan anser jag det vara god ton att jag som då får rec-ex ifrån bokförlagen sköter min del av det hela. Jag kommer alltid att försöka vara saklig och ärlig i mina omdömen, se efter att rätt rec-datum sköts samt gärna pusha lite extra på andra ställen än bloggen. 

Ett konkret tips har jag inte så här på rak arm men jag tror att för många mindre förlag samt för egen utgivna författare så är just denna sorts reklam till väldigt stor hjälp. Det finns ju idag rätt många bokbloggare med ett rätt högt besöksantal. Just dessa egenutgivna böcker försöker jag, om min smak stämmer överens med bokens innehåll, hjälpa lite extra genom att pusha för dom på bloggen eller instagram. 






19 kommentarer:

  1. Jag vill ju jättegärna hjälpa egenutgivare och små förlag, men jag blir alltid så orolig att jag inte ska gilla det jag läser. Då kanske man mer stjälper än hjälper :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är ju lite en riskfaktor faktiskt men jag har faktiskt haft tur med de jag valt att tacka ja till. Väljer ju rätt noggrant och kollar in författarnas hemsidor och så innan för att det ska bli rätt. Just för att jag inte vill stjälpa utan hjälpa.

      Radera
  2. Jag läser en del recensioner i tidningar men tycker att det många gånger är roligare att läsa bokbloggares och så alla tips en får. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar att mixa! =) Men bokbloggar är verkligen outsinliga tipskällor!

      Radera
  3. Ja, jag tycker att man skall uppfylla de önskemål förlagen har om man vill att de skall skicka rec.ex. Jag skrev faktiskt till Modernista nyligen och frågade om ett recensiondatum, eftersom det stod ett datum i följebrevet och ett på hemsidan.

    Det vore spännande att höra mer om skillnaderna mellan bokbloggande 2010 och 2017! Kan du inte skriva ett inlägg om det? Jag började själv skriva om böcker för ett år sedan, men jag märker skillnader bara under den korta perioden. Då undrar jag förstås hur det var längre tillbaka. Det vore så intressant att läsa om hur det var för sju år sedan jämfört med nu :) Hur kontakterna med förlagen förändrats, om de gjort det, vilken typ av böcker förlagen skickade ut, en uppskattning av hur många det var som bokbloggade då jämfört med nu, hur engagerade förlagsfolket var i att återkoppla på recensioner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det är det mest respektfyllda att göra, uppfylla sin del. Din idé är verkligen spännande! Tusen tack för tipset! Just denna vecka hinner jag nog inte men jag antecknar förslaget. Så ska jag fnula på det ett tag så det verkligen blir genomtänkt och klokt =) Kan nog vara intressant även för mig att få bakåt i tiden lite och se vad som hänt!

      Radera
  4. Just egenutgivna är jag lite mer restriktiv med. Det har hänt för många gånger att jag inte tyckt de hållt måttet och då förstör man ju mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan ju säkert vara lätt hänt. Men konstigt nog har jag än så länge haft rätt stor tur där, har för det mesta bara fått bra böcker. Kanske inte så att jag älskar varje bok men ändå tillräckligt för att tycka de är ok.

      Radera
  5. Förlagen har säkert stor nytta av bokbloggarna, större än vi tror. Ett samarbete som jag tror kommer att öka i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tror det med. Det har ju vuxit starkt sista åren och jag i alla fall har märkt en markant skillnad de senaste åren.

      Radera
  6. Ja, jag kan tänka mig att det har utvecklats en hel del på bara några år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det har det verkligen gjort. Mycket spännande att vara en del av!

      Radera
  7. Visst har egenutgivna böcker troligen stort utbyte av att bokbloggarna finns med för att synliggöra dem. Och för de stora förlagen tjänar bokbloggeriets existens som ett bra komplement i marknadsföringen alltmer verkar det som. Yrkesrecensenter och bokbloggare, det ena behöver inte utesluta det andra, tror de kompletterar varandra bra i syftet att lyfta fram böcker och läsning. Viktig syssla! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synliggörande är nog en stor och viktig del för förlagen. Men precis som du säger så är bokbloggarna ett bra komplement till de mer traditionella recensenterna som har detta som yrke.Båda delar är viktiga.

      Radera
  8. Recensioner ho många bokbloggare är billig reklam för förlagen.

    SvaraRadera
  9. Eftersom vi bokbloggare lyssnar så mycket på varandras recensioner så känns det naturligt att andra hellre lyssnar på oss än att läsa ex kultursidor om de vill ha tips på böcker att läsa. Jag har många mindre boknördiga vänner (läser men bokbloggar inte) som ofta vill ha lite tips. Innan jag började blogga så kollade jag inte heller på kultursidorna efter tips på bra böcker att läsa.

    SvaraRadera
  10. Ja tänk va boktips man får genom bokbloggar.

    SvaraRadera