fredag 21 april 2017

Bokbloggsjerkan: 21-24 april- Karaktärernas vikt och betydelse

Då fortsätter vi helgförberedelserna med att svara på Annikas jerka!

Denna helg vill hon veta följande: Hur avgörande är karaktärerna tycker du?

Karaktärerna är extremt viktiga för mig, det är ju ofta de som berättar historien och som utgör grunden för berättelsen. Jag tolkar här karaktärerna som personer, alltså själva persongalleriet i en bok.

Livlösa, platta och tomma karaktärer skapar ju ingen bra grund för läsningen tycker jag. De måste kännas levande och äkta. Sedan kan karaktärerna i sig skifta, jag behöver absolut inte gilla alla karaktärer utan snarare tycker jag väldigt mycket om när karaktärerna är lite svåra att gilla. Där jag får kämpa lite för att förstå dom och där det kan behövas lite övertalning innan jag börjar gilla dom. 

Men sedan älskar jag också böcker där jag faller handlöst för karaktärerna/rollfigurerna/personerna. Så som med Francie i Betty Smiths bok Det växte ett träd i Brooklyn. 

Så för mig är det viktigt med levande karaktärer som känns som riktiga människor som andas och är av kött och blod. Sedan kanske jag inte alltid gillar dom eller så är karaktären en ond person eller så är karaktären ytterst älskvärd, skiftningarna i gestaltningen är det viktigaste för mig. Vi människor är inte alla exakt likadana utan alla små skiftningar, olika känslolägen, beteende, personligheter och utseende gör oss just till levande människor. Detta vill jag även ha i de böcker jag läser.

26 kommentarer:

  1. Francie var ju väldigt fängslande karaktär.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig i ovanstående.

    SvaraRadera
  3. I TV-serien Downton Abbey blev den onde och intrigante betjänten Thomas en riktig Trivsel-Torsten mot slutet :D

    SvaraRadera
  4. ja, levande karaktärer är viktiga, men inte alltid avgörande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej finns mycket mer som tillsammans avgör hur bra boken är.

      Radera
  5. Levande och fängslande karaktärer är inte dumt, intressant det där med hur en kan känna för karaktärer åt lite olika håll.... ;)

    SvaraRadera
  6. Ja, mångbottnade karaktärer föredrar jag också men det är inte alltid lika viktigt. Jag kan gilla en bok även med "platta" karaktärer, handlingen kan vara bra och jag kanske fyllt i själv hur jag tycker karaktären är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej där har du en poäng där. Inte riktigt tänkt så men ska hålla det i tanken när jag läser. Spännande tankegång :)

      Radera
  7. Intressanta karaktärer kan helt klart även vara sådana man har svårt att förstå sig på. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan det vara så! Och det brukar ofta vara väldigt spännande att försöka förstå sig på just de där extra knepiga personerna!

      Radera
  8. Platta karaktärer är verkligen dötrist att läsa om.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker också att karaktärerna är jätte viktiga!! :)

    SvaraRadera