lördag 19 augusti 2017

Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg

Ewa Klingberg, Manglade dukar och vikta linneservetter 

Handling:
Utan att riktigt förstå hur det gick till så har Felicia blivit med hus. Inte en vanlig villa, utan en stor fastighet med hyresgäster som nu är hennes ansvar. En av lägenheterna ska hon inreda till sig själv.
När Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla hennes bostad med tidstypiska möbler vänds hennes liv upp och ned. Felicia tar tacksamt emot inredningshjälp från Jonathan, men vad varken Felicia eller Jonathan känner till är att en av möblerna döljer en gammal hemlighet … Denna hemlighet leder till Nanny, en ung kvinna som arbetar som piga i ett välbemedlat hem i Karlskrona år 1851.
Ensamheten blir plötsligt ett virrvarr av nya bekantskaper, de gamla murriga väggarna får nytt liv och Felicias sårade hjärta tinar upp. Men hur ska hon hantera en kärlek som är omöjlig redan från början?
Vad jag tyckte:
Manglade dukar och vikta servetter är en otroligt charmig och förtjusande feel-good roman som verkligen tilltalade mig på så många sätt. Vi får följa två olika tidslinjer, en i slutet på 1800-talet och en i nutid. Via ett möblemang kommer dessa två linjer att så småningom att mötas på det mest oväntade sättet. Den historiska delen berättas av Nanny som arbetar som piga/kammarjungfru i en av de finare familjerna i Karlskrona. Jag upplever det som att författaren varit väldigt noggrann med att få de historiska detaljerna att stämma för det känns verkligen som jag förflyttas bakåt i tiden. Med hjälp av små detaljer som möbler, kläder, mat och människorna i sig så får jag mig en fin inblick i unga Nannys liv och svårigheter. I nutiden är det Felicia som står för berättandet. Henne har jag lite svårt för emellanåt, ibland vill jag säga åt henne på skarpen att räta på ryggen och ryt till ordentligt för en gångs skull! Men ändå charmas jag av henne och när boken är slut så känns det riktigt tråkigt att behöva lämna henne. Tur är då att jag vet att där är en bok till på väg!

Ewa Klingbergs språk är behagligt att läsa, mjukt och runt vilket skapar en riktigt angenäm lässtund. Jag såg verkligen framemot att få sätta mig ned och läsa vidare i boken. I Manglad dukar.... ryms också en hel del kärlek och romantik som vävs in på ett väldigt trevligt och lättsamt sätt. Här finns också gott om utrymme för vänskap och en dos allvar som skildras med värme och glimten i ögat.

Manglade dukar och vikta linneservetter är en mysig och charmig berättelse som jag varmt kan rekommendera!

Ewa Klingberg driver dessutom en mycket trevlig bokblogg,  Holavedsbrudar, så kika gärna in där!

Betyg: 4/5
Boken kommer från: Rec-ex från Historiska media, Tack!
Andra som skrivit om boken: I hyllan, Lottas bokblogg, Boktanken, Boklysten

4 kommentarer:

  1. Jag längtar redan efter nästa bok :)

    SvaraRadera
  2. Gillade den här boken jättemycket.

    SvaraRadera
  3. Tack kan jag få reservera den för lån utan begränsad tid. Behöver läsa något annat än bläckfiskar.

    SvaraRadera