tisdag 2 juni 2015

Sommarläsningstips!

Förra året gjorde jag en lista på de böcker jag planerade att läsa under min två veckor långa semester, några på den listan blev faktiskt lästa men kanske inte just under semestern eller ens sommaren! I år så har jag äntligen blivit färdig med studierna ( Yeah). Eftersom jag studerat på distans så har jag inte haft några lov alls, det har varit några enstaka veckor mellan kurserna men i annars jag studerat nonstop i fyra år.... Och nu i år så kommer jag jobba istället! ( Mega Yeah på det!) men det innebär att det inte blir någon semester i år heller. Men jag har ju lediga kvällar och helger så då kommer jag läsa! I år blir det ingen direkt lista men jag tror mitt fokus kommer ligga på lite tyngre böcker, sådant jag inte riktigt orkat med när jag studerat. Så Hilary Mantel För i de döda, Kristin Sandberg och diverse faktaböcker ligger i den högen. Sedan tar jag läsningen som den kommer, kanske försöker lägga fokus på mina egna olästa böcker, hade varit bra att beta av några därifrån faktiskt.

Men för alla er andra som har långa semestrar eller för er som kanske ska jobba hela sommaren kommer här ett gäng med sommarböcker. Perfekta för solstolen på den egna uteplatsen, sandstranden, hemma i egna soffan eller vid poolkanten utomlands!


Pusseldeckare

 •  Agatha Christie, Badortsmysteriet. Deckardrottningen löser mord på en badort tillsammans med Hercule Poirot. Passande tema för en sommarbok!
 • Alan Bradley, Den bittra pajens sötma. Med en mycket speciell huvudperson, elvaåriga Flavia De Luce
 •  Ellis Peters, Ett helgon till varje pris. En serie böcker om benecictmunken Broder Cadfael som löser brott och mysterier på 1100-talet. Mysiga böcker med lagom småputtrig handling som utspelas i en historisk tid. Böckerna finns inte att köpa längre på svenska men det finns engelska utgåvor. Denna titel är den första boken om Cadfael men jag har faktiskt läst dom i oordning och det fungerar. Varje sommar letar jag efter svenska utgåvor av dessa böcker, en liten samling har jag fått nu. 


Räliga* deckare/thriller

 •  Mo Hayder, Fågelmannen. Den första boken om polisen Jack Caffrey och den kräver en tålig mage och starka nerver. Men väl värd att läsas.
 • Samuel Björk, Det hänger en ängel ensam i skogen. Norsk deckare som förtjänar att lyftas fram mer för den är en av de bättre deckarna jag läst på länge.
 • Lauren Beukes, Flickor som skimrar. En thriller som har en något annorlunda handling som kan avskräcka men ge den en chans och den kommer skrämma dig rejält!


Romaner som får dig att skratta och gråta

 •  Fredrik Backman, Har du inte läst någon av hans böcker så gör det nu i sommar! Alla hans böcker är väl värd att läsa. Skratt blandas med tårar och lättsamhet med allvar skrivet av en ordkonstnär.
 • Liane Moriaty, Öppnas i händelse av min död. En stark roman om livet och kärleken. Utspelas i Australien. 
 •  M.L Steadman Fyren mellan haven. En sorgsen och vemodig berättelse om kärlek men också en roman om att göra fel val. Om att vara utlämnad till sig själv och att bestämma sig. Vackert skriven med djup. 


Våga prova YA/Crossover fast du är vuxen!

 •  Rainbow Rowell, Eleanor & Park. En vacker och djupt berörande bok om den allra första kärleken men också en bok om utsatthet och dåliga hemförhållande. 
 • Jandy Nelson, Jag ger dig solen. Smärtsamt vacker med en finstämd berättelse om kärlek, mod, hopp och förtvivlan. Läs och njut av Nelsons säregna språk.
 • Ruta Sepeys, Färgen på drömmar. New Orleans, bordeller, bokaffärer, mystiska män, femtio-talet och drömmar som är i färg. En säregen och fin berättelse.


Om att överleva.

 • Andy Weir, Ensam på Mars. Om en rymdexpedition som går helt fel och där en av besättningsmedlemmarna blir strandsatta på Mars, ensam... Även om man inte gillar rymdböcker/Science fiction så kan man gilla denna. Mängder av torr sarkastisk humor och emellanåt ohyggligt spännande!
 • Stephen King, Flickan som älskade Tom Gordon.  En finstämd och stark berättelse om en ung flickas kamp för överlevnad efter det att hon gått vilse under en skogsutflykt.


Tre tegelstenar i tre olika genrer!

 •  Brandon Sanderson, Det sista riket. En fantasytjockis som passar utmärkt för långa lediga dagar för du kommer garanterat att fastna!
 • Joel Dicker, Sanningen om fallet Harry Qubert. En roman om ett brott men ännu mer om vänskap och sanning. En tegelsten som jag inte tycker blivit tillräckligt uppmärksammad då det är en fantastiskt bok.
 • Diana Gabaldon, Främlingen. Jamie och Clarie måste naturligtvis få vara med! En sann slukarbok med totalt verklighetsflykt!
Två svenska rysare
 • Frida Johansson, Dränkt. Vad kan passa bättre att läsa i den ljumma svenska sommarnatten än en bok fylld av den nordiska mytologin? Men med varelser som inte alls vill väl och där fasan sakta sipprar in. Där de kalla kårarna skapar ilningar längs ryggraden.
 • Christian Johansson, Parasitus. En svensk skräckhistoria som utspelar sig i de norrländska skogarna. Förvisso utspelar sig boken mestadels under vintertid men det känns nog ändå tryggare att läsa denna bok i sommarsolsken. För detta var en bok som skrämde mig rejält! Sådär att jag helst ville tända alla lamporna-rädd.
Sist men inte minst: en svensk dystopi plus en svensk fantasy
 • Anna Jakobsson Lund, Den tredje principen. Nyskapande, smart och rejält underhållande svensk dystopi. Läs och njut av en fantastiskt välskriven bok!
 • Eva Holmquist. Attentaten i Gallus.  Smart fantasy som vågar stiga utanför de vanligaste ramarna och skapa en säregen och speciell berättelse. En klar favorit hos mig!
* Ordet räligt är ett skånskt dialektalt ord med stort användningsområde. Eller jag har i alla fall ett stort användningsområde av det, andra skåningar har kanske en mer snäv ram runt ordets betydelse. Men för mig så passar rälig in på många områden. Jag kan säga " Åh vad den filmen var rälig" och mena att filmen skrämde mig rejält. Men jag kan också säga " Åh vad det luktar räligt här" och mena att det inte luktar vidare gott. Så räliga deckare blir deckare som skrämmer, som är otäcka och kanske även lite äckliga. Slut på skånsk dialekt-lektion!
2 kommentarer: