söndag 28 juni 2015

Flickoffret av James Oswald

James Oswald, Flickoffret.  

Handling:
En ung flickas vanställda kropp hittas i ett igenbommat källarrum. Runt kroppen har sex inre organ placerats ut i en cirkel, och allt tyder på att flickan har offrats i någon form av makaber ritual. Händelsen tycks ha ägt rum för närmare sextio år sedan.

För den nytillsatte kriminalkommissa­rien Tony McLean i Edinburgh är detta ett »cold case« som borde ges låg prioritet – men McLean kan inte sluta tänka på offret och hennes ohyggliga död. Samtidigt plågas Edinburgh av en hel rad bestialiska mord. Det är dödsfall som inte uppvisar någon rimlig logik, och Edinburghpolisen står handfallen.

Till sin förvåning upptäcker McLean att de nya morden på något sätt tycks vara kopplade till det ceremoniella mordet i källaren. En egendomlig, till synes irrationell teori börjar sakta ta form…


Vad jag tyckte:

Återigen en bok jag var tveksam till, bakside-texten lät förvisso intressant men jag kände ändå att " Nä, inte en standar-deckare till...." Men oj vad fel jag hade! För detta är ingen standar-deckare, det är kanske inte heller en WOW-deckare men det är ändock en wow-bok =)

Jag tänkte lite på Ben Cooper ifrån Peter Robinsson böcker när jag läste om Tony McLean, de är båda varma, sympatiska och eftertänksamma karaktärer.  Och båda är lite udda personer som resten av poliserna tittar lite snett på eftersom de vill veta mer och förstå varför saker och ting händer. Samtidigt så bjuder även Oswald på en rad andra härliga karaktärer som är lätta att tycka om och faktiskt inte en enda butter, ensamstående och alkoholiserad polis!

Dessutom så bjuder denna deckare på en twist i historien som jag faktiskt inte väntat mig, något som gör att den sticker ut och inte blir en standar-deckare. Det finns en del övernaturliga inslag i boken som skapar denna känsla hos mig. Dock är dessa inslag snyggt invävda tycker jag och de tar inte över utan Oswald förankrar sin historia i verkligheten på ett bra sätt.

James Oswald skapar en tätt och obehaglig stämning där välskrivna karaktärer och detaljrika miljöbeskrivningar bidrar till en spännande historia. Bokens tempo är något långsamt men jag gillar det, ibland är skönt att saker och ting får ta lite tid. Att det är inte behöver vara full action ifrån sida ett utan att man i lugnt tempo får reda på vad som egentligen hänt. Men samtidigt är detta ingen mysdeckare för boken rymmer en hel del bestialiska scener och blodiga detaljer.  Så Flickoffret är en bra, välskriven och spännande historia. Där jag ser framemot att få läsa nästa del i serien om McLean och de andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar