onsdag 5 oktober 2016

Enda vägen av Anna Jakobsson Lund

Anna Jakobsson Lund, Enda vägen 

Rec-ex ifrån författaren, Tusen tack!

( Enda vägen är del tre, läs vad jag tyckte om del ett här och del två här)
Handling:
När systemet visar sina svagheter - Hur långt är du beredd att gå för att störta det?

Efter attentatet i periferian försätts huvudstaden i undantagstillstånd. Motståndets kamp mot byråkraterna blir mer och mer våldsam. Ava, Levi och Laymah ger sig av i jakt på en uråldrig hemlighet som kan störta Systemet. En hemlighet de inte är ensamma om att vilja utnyttja. Ava kämpar med att leda en grupp med många viljor. Samtidigt söker hon svar som hon trodde var begravda för alltid. Finns det människor i Rörelsen som vet något om hennes förflutna?

Levi försöker hitta en plats i en kamp där våld, kunskap och kärlek blandas ihop. Kan det finnas ett annat sätt att göra motstånd? En annorlunda revolution?"

Vad jag tyckte:
Då har vi nått vägens slut och det är dags att säga farväl till Levi, Ava och Leymah. Och det känns både vemodigt och tomt att behöva lämna dom nu. I tre böcker har jag följt deras kamp mot en bättre värld och ett annorlunda System. Jag har mött deras privata inre demoner och jag har fått se en varm och innerlig vänskap växa fram. Här har funnit mycket mod och styrka men också mycket förtvivlan och hopplöshet. Det har funnits mycket mörker och ondska men också ljus och godhet. Men nu skiljs våra vägar åt och det är sorgligt att det redan är tid för avsked. 

I denna allra sista delen möter vi ännu ett lager av Anna Jakobsson Lunds komplexa och komplicerade berättelse. Där motståndet kanske kan utkämpas inte med våld. Kanske går det att möta våld med icke-våld? Samtidigt så vävs Sinnena in mer naturligt i denna tredje delen tycker, det har tagit stor plats innan men nu känns det som en naturlig del för de tre. Tidigare var det mycket nytt även för dom och det har tagit tid för dom att förstå exakt vad Sinnena kan göra. Jag upplever fortfarande böckerna som nyskapande och fräsha. Författaren har tagit en genre som blivit väldigt populär på sista åren, mixat ned alla elementen som tillhör och sedan byggt upp något alldeles eget utifrån detta. Och det är så otroligt snyggt gjort, det är smart handling, skarpa karaktärsskildringar, häftiga miljöer ( där man till viss del kan känna igen sig, vi befinner oss ju trots allt här i Europa!),med väl genomtänkta detaljer. Allt med en egen ny stil och ton. Som jag sa i första boken "J-vlar vilken bra bok detta är", ett omdöme som håller ännu!  

Det finns scener i boken då jag önskar att jag kunde ha en sådan där kudde framför ögonen, en sån man använder när man tittar på en riktigt läskig film. Speciellt när Levi så att säga hamnar i knipa då skulle jag behövt en sådan kudde..... Levi kom att ligga mig lite extra varmt om hjärtat. Men alla tre känns som mina vänner på något sätt nu så här i sista delen. Leymah som vi får lära veta mer om i denna sista delen kom också att bli något extra för mig. Ava med sin självsäkra kaxighet får ytterligare dimensioner i denna sista delen.  Författaren fördjupar historien ytterligare med en lite lågmäld eftertänksamhet rör vi oss mot slutet. Ett slut som för övrigt är riktigt välgjort och väl anpassat till berättelsen. Det är inte ett " ÅH, så lever de lyckliga i alla sina dagar-slut" Utan det är ett slut som hedrar Ava, Levi och Leymah samt alla de andra vi fått lära känna genom de tre böckerna såsom Angus, Jor, Lo, Bastian och Bri för att bara nämna några.  Ett bra slut är viktigt i alla böcker men ännu viktigare blir det när man ska avsluta en hel serie. En hel del författare lyckas klanta till det och gör slutet till något alldeles hemskt. Men inte Anna Jakobsson Lund inte! Hon lyckas skapa ett fint och bra slut. Ett slut med hopp om förändring och ljusare tider. 

Så jag kan inte mer än buga och bocka för Anna Jakobsson Lund för att hon skapat en helt igenom briljanta  serie. Och du som ännu har böckerna olästa framför dig, jag avundas dig!


3 kommentarer:

 1. Jag är också avundsjuk på de som kan läsa dem för första gången!

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Tänkte nog läsa om de två första delarna här snart.

   Radera
  2. =) Tänkte nog läsa om de två första delarna här snart.

   Radera