torsdag 6 oktober 2016

Färjan av Mats Strandberg

Mats Strandberg, Färjan

Handling:
I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem.

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma.

Vad jag tyckte:
Jag är en sådan person som ogillar båtar av alla slag, stora som små kvittar. Kan jag slippa åka båt så gör jag gärna det. Efter att ha läst Färjan kan ju lugnt säga att det lär inte bli några båtturer eller kryssningar inom det närmaste för mig! Det jag ogillar allra mest med att åka båt är just instängdheten, du kan inte bara bestämma dig för att kliva av när du är mitt ute på ett hav. Jag har svårigheter när det gäller trånga platser med mycket folk, en buss eller en bil kan du ju alltid kliva av om det blir för mycket. Men Mats Strandberg väljer att befolka sitt fartyg inte bara med alltför många människor. Han väljer också att släppa lös monster på sitt fartyg...

Det finns en klaustrofobisk känsla tvärsigenom hela boken och jag får påminna mig själv att andas med jämna mellanrum. På Baltic Charisma finns det en mängd olika människor som av olika skäl valt att göra en Ålands-kryssning. De vill glömma vardagen, slippa känna sig ensam eller blivit dit släpade av föräldrar som vill släppa loss lite. Vi har även all personal, vissa som gillar sitt jobb, vissa som önskar att de kunde lämna fartyget för gott.  Mats Strandberg har en stark berättarskicklighet som verkligen får en fast. Det är detaljrikt och färgstarkt ( och även magstarkt emellanåt) Vi växlar mellan olika karaktärer som alla är välgjorda på ett sätt så att de känna levande. Ensamma Marianne som längtar så desperat efter någon men aldrig att Strandberg låter henne tappa ansiktet för det. Zandra och Madde, två festglada tjejer som bara är lite för mycket men ändå helt igenom underbara. Lo och Albin, kusinerna som slutat prata fast de alltid varit bästa vänner men nu i yngre tonåren tappat bort varandra, tokälskar Los sätt att prata! Sedan har vi Dan Appelgren, avdankad mellostjärna som är sluskig och en skitstövel men ändå högst mänsklig på något sätt. Men allt kommer snart gå käpp rätt åt helvetet och det är förbenat otäckt med alla trånga korridorer och små hytter. Det finns ingenstans du kan fly till, allt som finns omkring dig är det iskalla Östersjön.

Färjan är mycket läsvärd och jag kan varmt rekommendera den till dig som gillar skräck!

4 kommentarer:

 1. Har varit nyfiken på denna länge. Kanske ska läsa den nu för att bli lite rädd inför halloween? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den passar nog ypperligt till hallowen! =)

   Radera
 2. Visst är den bra! Jag har ingen lust att hoppa på en färja än och det är ändå ett år sedan jag läste den.

  SvaraRadera
 3. Jag gillade också den. :)

  SvaraRadera